hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Decembertől vastag- és végbélszűrés?

Az idén 80-100 millió forintot költ a kormány a rákszűrő programok népszerűsítésére - mondta el Székely Tamás a daganatos betegek egyesületeinek első országos konferenciáján pénteken Budapesten. Az egészségügyi miniszter szerint azokat a rákszűrő módszereket érdemes inkább támogatni, amelyekre nagyobb számban mennek el az emberek. Ezt annak kapcsán közölte, hogy a tárca a vastagbél- és végbélrákszűrés esetén a székletvérvizsgálatot támogatja az egyes szakemberek szerint nagyobb hatékonyságú tükrözés helyett.

A vastagbél- és végbélrákszűrési program várhatóan decemberben indul, ugyanis a szakmai szervezetek még nem egyeztek meg minden kérdésben - tette hozzá a miniszter. Székely Tamás újságírói kérdésre válaszolva kitért arra, hogy folytatják a nemzeti rákellenes programot, amely szerinte jól működik. Bár a méhnyakrákszűrésen való részvétel alacsony volt - 40 százalékos -, tízezer embert mégis kiszűrtek, akik közül sokan meggyógyultak, ugyanakkor kétségkívül jobb lett volna, ha 100 százalékos az "átszűrtség" - mondta.
A miniszter közlése szerint nincsenek olyan objektív kritériumok, amelyek alapján kimondható, hogy sikeres volt-e a program vagy sem. Nagyon jó eredménynek tartaná, ha 3 év alatt 50-60 százalék körüli átszűrtséget sikerülne elérni.

 

Forrás: MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink