hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Daganatba juttatott immunsejtek

Az új injektálható gél segítségével immunsejtek juttathatók közvetlenül a rákos daganatokba, ami rendkívüli módon növelheti a terápia hatásosságát, írja az OTSZ Online.

A Stanford Egyetem mérnökei szerint egy egyszerű, két komponensből álló gél segítségével eredményesen növelhető az immunonkológiai kezelés hatékonysága. A vízből és növényi alapú polimerből készült gél célzott T-sejteket juttat el a növekvő szolid tumorokba, új lehetőséget adva a kiméra receptor asszociált T-sejtes (CAR-T- sejtes) terápia használatának. A CAR-T-sejtes terápia során a betegtől levett saját T-sejtekbe egy vektor segítségével új génszakaszt juttatnak be, amit a T-sejtek expresszálnak felszínükön, melynek révén a T-sejtek fiziológiás aktivációjával egyező módon T-sejt mediált citotoxicitási folyamatok indulnak be, melyek elpusztítják a felismert daganatsejtet. Ez a nagyon hatásos és szelektív mechanizmus számos, a kemoterápiára nem reagáló tumorsejt elpusztítására is képes, eddig azonban elsősorban a vérrákok, például a leukémia és a limfóma esetében alkalmazták eredménnyel, az új eljárás révén azonban várhatóan a szolid daganatok így az agy-, mell- vagy veserák is kezelhetőek lesznek segítségével.

A jelenleg elérhető CAR-T-sejtes terápiákat intravénás infúzióval adják be. Ez azonban nem igazán tesz kárt a lokalizált daganatok esetén, mert a véráramba kerülő és az egész testben áramló sejtek kevés ideig érintkeznek a lokális daganatsejtekkel.

A kutatók a Science Advances-ben megjelent tanulmányukban arról számoltak be, hogy a gélt tartalmazó injekciók segítségével bejuttatott CAR-T-sejtek 12 nap alatt kiirtották az egérdaganatokat. A gél néhány héttel később ártalmatlanul lebomlott.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés