hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Czeizel: egy orvospolitikusnak illene tájékozódnia

Egy felelős kormánynak, politikusának, aki ráadásul orvos, illene tájékozódnia, mielőtt nyilatkozik – idézi a Népszava Czeizel Endrét az abortusztabletta ügy új fordulója kapcsány.

A lap azt követően idézi az ismert orvos-genetikust, hogy a jelek szerint a kormányzat nem adta fel azt a célját, hogy a gyakorlatbn ellehetetleníti - az egyébként legális  - abortusztabletta itthoni alkalamzását.

Czeizel Endre a Népzavában emlékeztetett: harminc éves tapasztal áll a gyógyszer alkalmazásának hátterében, több ezer nemzetközi közlemény, publikáció szól mellette. A gyógyszeres abortusz jóval kevesebb szövődménnyel járhat, és sokkal biztonságosabb, mint a sebészeti beavatkozás - fogalmazott. A terhes nők 7,2 százaléka a méhnyak záróizmának elégtelensége miatt veszíti el a magzatát. Ez az elváltozás elsősorban akkor következik be, amikor a művi abortusznál kitágítják a záróizmot. Ez a művelet a későbbi terhességeknél 30 százalékkal növeli a koraszülés kockázatát, ami miatt évente 150 csecsemő meg is hal, illetve sokan testi, fizikai fogyatékkal kell éljenek. A gyógyszernek ilyen kockázata nincs olvasható a Népszava aktuális összefoglalójában.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink