hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Cukorbetegek ezreitől vehetik el a korszerűbb terápiát

Az érintetteknek alighanem felmegy a cukruk  - így kommentálja a Népszabadság, hogy a hét végén napvilágot látott a Magyar Közlöny az a miniszteri rendelet, amely elveszi a korszerűbb és a beteg számára olcsóbb terápiát azoktól a cukorbetegektől, akik nem tudják tartani az előírt diétát.

A cukorbeteg szénhidrátfogyasztását júliustól negyedévente egy olyan vérteszttel ellenőrzik, amely hét-tíz hét átlagában „emlékszik”, hogy az illető mennyi szénhidrátot fogyasztott. Aki egy éven belül két rossz eredményt produkál ezen az ellenőrzésen, az nem kaphatja a korszerűbb analóg inzulint. Ehelyett visszaállíthatják a humán inzulinkezelésre. Egyéb büntetésre is számíthatnak a még tablettákkal (tehát nem inzulinnal) karbantartható állapotúak, esetükben a szájon át szedhető készítmények százszázalékos támogatása csökkenhet ötven, illetve hetven százalékra.

A Népszabadság idézi Bene Lászlót, a Péterfy Sándor utcai kórház diabetológiai osztályának vezetőjét, aki szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy csak a betegek harminc százaléka képes huzamosabban betartani az előírt diétát. Ennek azonban csak részben oka a fegyelmezetlenség, az érintettek jó részének egyszerűen nincs pénze a betegségét jól karbantartó élelmiszerekre. Ez azt jelenti, hogy az új szabályozás miatt várhatóan sok beteg veszíti el korszerű inzulinkezelését, és kapja ismét az olcsóbb, régebbi készítményt. Ez ugyan a biztosítónak megtakarítást hozhat rövid távon, de szakértők szerint biztosan többet kell majd költeni a szövődmények kezelésére.

(A Magyar Közlöny szombaton megjelent száma a miniszteri rendelettel itt érhető el.)

(forrás: Népszabadság)
hirdetés

Könyveink