hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Csúszós tender a Bajcsyban

Az udvaron parkoló mobil CT-ben látják el a súlyos betegeket a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, már ha fel tudják őket vinni a havas rámpán, írja a hvg.hu.

A kórház szerint ez csak átmeneti megoldás, mert a jövőben új szolgáltató végzi a CT- és MR-vizsgálatokat, csakhogy addig csúsztak a pályáztatással, míg most a hóesésben kell hurcolni az akut betegeket. A tender győztese pedig egy olyan cég, amelytől egészségügyi referenciát nem is kértek, de korábban a TEK-nek gyártott zubbonyt és derékszíjat. A kamion ajtaján ott virít a logó: "Magyarország megújul".

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet udvarában a hideg téli időben egy „csúszásveszély” táblával ellátott rámpán hurcolják fel és le a fekvő- és akut betegeket a kórházi udvarra leparkolt kamionba. A X. kerületben található, nagy kórházi tömbben van egy „CT és MR, illetve DEXA csontsűrűség vizsgáló” központ egy állandó, erre kialakított épületben. Több mint tíz éven át itt egy külsős szolgáltató, a Mediworld Plus Kft. végezte ezeket az úgynevezett képalkotó diagnosztikai eljárásokat, a szerződése viszont lejárt, a tavaly lefuttatott tenderen kiválasztott új szolgáltató pedig még nem kezdett működni.

A köztes, átmeneti időszakról a kórház honlapján tájékoztatták a betegeket arról, hogy "2018. február 1-én 00:00 órától az új, nagy tudású CT és MR készülékek” beüzemeléséig a járóbetegeket egyáltalán nem fogadják, hanem átirányítják egy XIII. kerületi vizsgálóba. „Az akut és fekvőbetegei részére” pedig az eddigi vizsgáló épülete előtt üzembe helyezett mobil CT állomásban végzik a vizsgálatokat. Mindez az új berendezések „beüzemelésével járó munkálatok elvégzéséig” tartó átmeneti időszak alatt, vagyis „előreláthatólag két hónapig” így lesz „zavartalan és folyamatos betegellátás érdekében”.

Az új szolgáltató kiválasztása annyira elcsúszott, hogy a hvg.hu információi szerint már a mobil CT előtti átmeneti időszak előtt is volt egy másik átmenet: az eddigi szolgáltató Mediworld Kft.-vel a hosszú távú megbízása lejárta után hónapról hónapra leszerződtek, így hosszabbítgatva a CT-, MR-szolgáltatást a kórházban. Közben az új szolgáltatót az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), illetve az Egészségügyi Szolgáltató Zrt. egy olyan pályázat során választotta ki, amely több szempontból is furcsa. Ezek közül a lap informátorai kettőt emeltek ki: egyáltalán nem kértek az indulóktól számottevő, ezen az egészségügyi területen szerzett tapasztalatot, referenciákat, holott azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen hosszú távú, speciális ellátásnál ez alapvető. Másrészt viszont úgy kellett volna 10 éves megbízásra szerződni, hogy 3 év után a kórház viszonylag könnyen felbonthatja a megállapodást. Volt olyan cég, amely utóbbi kitétel miatt végül el sem indult, pedig diagnosztikai területen zsíros falatnak számító megbízásról van szó.

A lap részletes kérdéssorral kereste meg az ÁEEK-t, azonban többszöri érdeklődés ellenére nem kaptak választ.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink