hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Forradalmasíthatja a prosztatarák kezelését

Csökkenti az impotencia és az inkontinencia kockázatát

Kevesebb mellékhatással jár, csökkenti az impotencia és az inkontinencia kockázatát a korai prosztatarák kezelésére kidolgozott új technika, melyet a Lancet Oncology című szakfolyóiratban ismertettek.

A 41 ember bevonásával készült tanulmányban célzott ultrahanggal, a szokásosnál kisebb területen kezelték a prosztatarákkal diagnosztizált pácienseket. A standard kezelésben sebészileg vagy sugárzással az egész prosztatát kezelik, így károsodást okozhatnak a környező szövetekben is, ami azzal a következménnyel járhat, hogy a későbbiekben merevedési zavar és vizelettartási rendellenesség jelentkezik az érintetteknél.

A londoni University College kórházának orvosai nagy intenzitású fókuszált ultrahangot (HIFU) használtak a kezeléseknél. Ennek során a prosztatában csak a rákos sejtcsoportokat célozták meg. Az eljárásban hanghullámokkal 80 Celsius-fokra melegítették fel a sejteket, így minimalizálták a környező idegek és izmok károsodását.

A brit Orvosi Kutatási Tanács támogatásával elvégzett tanulmány első éve sikerrel zárult. Mint Hashim Ahmed urológiai sebész a BBC hírportáljának elmondta, a kezeléseket követő 12 hónap nagyon biztató. "Megmutattuk, hogy tíz férfiból kilencnél nem jelentkezett impotencia, és a tanulmányban részt vevő férfiak közül egynek sem lett vizelettartási zavara" – részletezte Ahmed, hozzátéve, hogy a rák kontrollja is nagyon jó az első eredmények szerint. A páciensek 95 százaléka volt rákmentes 12 hónap után.

A szakemberek úgy vélik, hogy a módszer átformálhatja a prosztatarák eddigi kezelését.

A prosztata daganatában évente világszerte mintegy 10 ezer férfi hal meg, ám sokaknak kezelés nélkül sem rosszabbodik jelentősen az állapota élete végéig. A következő lépés egy nagyméretű, randomizált, ellenőrzött klinikai próba lesz.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés