hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Gyógyítás

Csökkent az időskori combnyaktörés aránya

Csökkent az idősek körében a combnyaktörés aránya: a kedvező folyamat mögött számos tényező áll, ez a fajta törés azonban még mindig az egyik legnagyobb veszélyt jelenti az egyre idősödő társadalmakban – hangsúlyozták kanadai kutatók.

A combnyaktörés aránya Kanadában 1985 óta évről évre csökken, ennek egyik oka a csontritkulásra (osteoporosis) és a csontok épségének fenntartására szedett gyógyszerek kiterjedt használatában rejlik – számoltak be a tudósok, akik megjegyezték: a csökkenés akkor is kimutatható, ha a piacon először megjelenő gyógyszerek hatása minden valószínűség szerint csak a kilencvenes évek közepén mutatkozott meg.

„Tényleg nem hiszem, hogy csak egy tényező állna e mögött” – mondta William Leslie, Manitoba kanadai tartomány állami egyetemének munkatársa, a kutatás vezetője. 1985 és 2005 között több mint 570 ezer kanadait kezeltek combnyaktörés miatt, a két évtized alatt a nők körében 32 százalékkal, a férfiaknál 25 százalékkal csökkent a törések aránya, legerősebben az 55 és 64 év közötti korosztály körében szorult vissza ez a fajta sérülés.

A combnyaktörés a műtét miatt komoly szövődményekhez vezethet, fertőzések, tüdőgyulladás vagy embólia fenyegeti a mozgásképtelenségből felgyógyuló betegeket. Minden ötödik idős emberből, aki combnyaktörést szenvedett, egy meghal a törést követő egy éven belül.

Míg a törések aránya 1985 óta csökkent, az Egyesült Államokban és Európában összességében több esetről számoltak be, ahogy öregszik a társadalom. Világszerte évente 9 millió combnyaktörés írható a gyengülő csontsűrűség számlájára – számoltak be a szakemberek a Journal of the American Medical Association című tudományos folyóirat oldalain.

„A csontsűrűség vizsgálatával kiszűrhetjük azokat, akiknél nagyobb a combnyaktörés kockázata. Ezeknél az embereknél a gyógyszerek segíthetnek csökkenteni a veszélyeket” – jegyezte meg William Leslie.

A törések visszaszorulásában szerepet játszhat az egészségesebb táplálkozás, ami hosszú távú hatással bír a csontok épségére is. Emellett nagyobb figyelmet fordítanak az esések és balesetek veszélyeire is, és sokat fejlődtek a diagnosztikai és kezelési lehetőségek azok számára, akik csontritkulással küszködnek. William Leslie még egy tényezőt említett, amely közrejátszott a kedvező folyamatokban, ez pedig az elhízás.

A túlsúlyos emberek kevésbé szenvednek a csontritkulástól, mivel szervezetükben több csonterősítő hormon kering, és jobban „ki vannak párnázva”, ha esetleg elesnének. „Semmi esetre sem hirdetjük azonban a kövérséget. Azok, akik nem mozognak, elvesztik izomerejüket és egyensúlyukat, így náluk nagyobb az esések kockázata” – mondta Leslie.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés