hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Gyógyítás

Csökkenő testsúly - kevesebb rákbeteg

Több mint százezer rákos megbetegedést okoz évente az elhízás az Egyesült Államokban, és ez a szám valószínűleg tovább növekszik majd, ahogy az amerikaiak is egyre túlsúlyosabbak lesznek - állapították meg az Amerikai Rákkutató Szövetség szakemberei.
A túl sok testzsír a méhnyakrák egyik fajtájának, az endometrikus rákos eseteknek mintegy feléért, a nyelőcsőrákos megbetegedések egyharmadáért felelős - állapították meg az Amerikai Rákkutató Szövetség (AICR) szakemberei. A szívbetegségek után a rákos elváltozások okozzák a legtöbb halálesetet az Egyesült Államokban. 

Az Amerikai Rák Társaság előrejelzései szerint idén 1,47 millió embernél fognak daganatos megbetegedést diagnosztizálni és ebből 562 ezren fognak belehalni a kórba. 

Míg az amerikaiak több mint 26 százaléka elhízott, vagyis a testtömeg-indexük (kilogrammban megadott testtömeg osztva a méterben megadott testmagasság négyzetével) meghaladja a 30-at, addig közel egyharmaduk túlsúlytól szenved, ami azt jelenti, hogy testtömegindexük 25 és 30 között mozog. A tanulmány összevetette az AICR azon kutatásának eredményeit, amely a táplálkozással, fizikai tevékenységekkel és az elhízással hozta összefüggésbe a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, azokkal kutatásokkal, amelyek az elhízással és rákos elváltozásokkal kapcsolatos esetekre koncentráltak. 

„Ezt követően pedig kiszámoltuk, hogy a különböző rákfajták előfordulása hány százalékkal csökkenne le, ha az Egyesült Államokban mindenki tartaná az egészséges súlyát" - olvasható a társaság közleményében. 

Ennek alapján, az endometrikus rákos megbetegedések száma 49 százalékkal (20 700 ember), a nyelőcsőrákos esetek száma 35 százalékkal (5800 ember), a hasnyálmirigyrákos esetek száma 28 százalékkal (11 900 ember), a veserákos esetek 24 százalékkal (13 900 ember) a melldaganatos esetek száma 17 százalékkal (33 ezer ember) csökkenne évente, ha az amerikaiak több figyelmet fordítanának a testsúlyukra.

Idén júliusban a szövetségi és egyéb kutatások is megállapították, hogy az elhízással összefüggő betegségek kezelésének költségei az Egyesült Államok egészségügyre fordított kiadásainak mintegy 10 százalékát, vagyis évi 147 milliárd dollárt ölelnek fel.

Matos Lajos - MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés