2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Csökken az aktív fertőzöttek száma, de a központi régióban marad a korlátozás

Továbbra is indokolt az elrendelt kijárási korlátozási intézkedések fenntartása Budapesten és Pest megyében, de örvendetes, hogy már két napja csökken a hazai aktív fertőzöttek száma és nő a gyógyultaké – hangzott el az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Az operatív törzs folyamatosan értékeli a helyzetet; a jelenlegi ismeretek birtokában továbbra is indokolt Budapesten és Pest megyében az eddigi intézkedések fenntartása. Az új fertőzöttek száma mára ugyanis 46-al nőtt, ami 72%-ban érinti a fővárost és az agglomerációt, és hasonlóak az arányok a halálozásban is. A kormány újabb döntéseiről a csütörtöki kormányinfón várható a részletes tájékoztatás – közölte Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa a törzs tájékoztatóján.

Müller Cecília a szerdai részletes adatok ismertetését követően elmondta, örvendetes hír, hogy már két napja csökkenőben van a hazai aktív fertőzöttek száma. Az országos tisztifőorvos ma elsősorban a járóbeteg ellátás biztonságos igénybevételéről adott részletes tájékoztatást, amelyhez a betegek és a szolgáltató szoros együttműködésére van szükség.

Mint elismételte, a szolgáltatás előtt minden esetben telefonon kell jelentkezni, a megkeresés történhet a háziorvos vagy közvetlenül a beteg részéről. Ha valamiért meghiúsulna a megjelenés a kapott időpontra, újra be kell jelentkezni, hiszen csak négy beteget fogadhatnak egy óra alatt, ha kell, át kell ütemezni a szolgáltatást.

Már a telefonos bejelentkezésnél egyfajta kikérdezés történik – mondta az országos tisztifőorvos, amelyet a megfelelő szakorvosnak kell lefolytatnia; a szakorvos dönt arról, miként irányítja tovább a beteg sorsát. Ha a telefonos konzultáció megnyugtató, nincs más teendő. Ha szükséges, ily módon is felírhatják a szükséges gyógyszereket e-receptre, de a személyes találkozó elmaradása esetén is ajánlott, hogy a beteg követése érdekében legyen ismételt konzultáció.

A tisztifőorvos megjegyezte, a szolgáltatók telefonos konzultációk esetén is tegyenek eleget adatközlési kötelezettségeiknek (tanácsadás, gyógyszerrendelés, stb.), hogy az alapellátó orvos az EESZT-n keresztül értesülhessen arról,  mi történt a beteggel.

Ha szükség van vizsgálatra, időpontra érkezzen a beteg, amikor először retriázsolás történik, annak érdekében, hogy megállapítsák a beteg lehetséges státuszát. Számítsanak egy járványügyi kérdőív kitöltésére az érkezők. Ha gyanúsak, külön helyiségben történik az ellátásuk, s a szakellátónak jeleznie kell az alapellátás felé, hogy a gyanús beteg esetében szükséges-e tesztet végezni. Mindezeket csak megfelelő védőeszközökben lehet végezni, jelezte az országos tisztifőorvos, azt is megismételve, a szakmai kollégiumok meghatározták, mi számít magas kockázatú vizsgálatnak – amelyeket csak negatív teszt birtokában lehet elvégezni –; alapszabály, hogy a tesztet annak a szolgáltatónak kell kérnie, amelynél majd a beavatkozás történik.

Ha fekvőbeteg-ellátó intézménybe készül valaki vagy nem közfinanszírozott ellátásról van szó, ugyanezeknek a feltételeknek kell megfelelni  mondta.

Nem magas kockázatú szakellátás keretében igénybe vehető elátásoknál nem kell laboratóriumi vizsgálat – az orvos dönti el, hogy arra szükség van-e. Az NNK pontos leiratot küldött arról, miként történik a mintavétel, a vizsgálatokat pedig az a 10 labor végzi el, amelyeket korábban a központ kijelölt. Kérdésre válaszolva később elhangzott, egyelőre elég a jelenlegi laboratóriumi kapacitás, de ha a mostaninál nagyobb lesz az igény, nincs akadálya annak, hogy további laborokat is kijelöljenek.

Mint elhangzott, a nagyobb idősotthonok ellenőrzését már befejezték, jelenleg a kisebb intézmények ellenőrzése tart, de hamarosan teljeskörű információkkal is szolgálhatnak. Jelenleg 31 idősotthon érintett a járványban. Védőfelszereléssel folyamatosan ellátják az intézményeket. A kórházaknál 10 napi ellátmány biztosított, az alapellátók pedig tegnap kaptak újabb szállítmányt és a járási hivatalokban is létesítettek egy-egy depót, ahol további eszközök vételezhetők – mondta az országos tisztifőorvos.

Védőfelszerelést viselő ápoló koronavírusteszthez vesz mintát egy betegtől az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. május 5-én (MTI/Balogh Zoltán)
Védőfelszerelést viselő ápoló koronavírusteszthez vesz mintát egy betegtől az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. május 5-én (MTI/Balogh Zoltán)

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés