hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Csökken a szív- és érrendszeri betegségek miatt elhunytak száma

A modern diagnosztikai berendezéseknek köszönhetően tovább javítható a statisztika – mondta a Semmelweis Egyetem (SE) klinikai rektorhelyettese az M1 aktuális csatornán.

Merkely Béla azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy az egyetem olyan szív-CT-t kapott, amelyből összesen kettő van a világon. Elmondta, a vizsgálat egy ilyen géppel sokkal rövidebb, mint eddig, emellett biztonságosabb is, mert nem kell gyógyszeresen lelassítani a szívet a felvételhez, és a sugárdózis is sokkal kisebb. A rektorhelyettes közölte: az 1990-es évek elején még évente 65 ezren haltak meg valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedésben, most 40 ezren. Az ilyen modern gépek segítenek abban, hogy csökkentsék ezt a számot, mivel nem a szívinfarktust kezelik, hanem azt vizsgálatokkal megpróbálják megelőzni.

Dobbanásnyi idő alatt

Egy szívdobbanásnyi idő alatt készít teljes körű felvételt a koszorúerekről és a szívről az ország legmodernebb szív-CT készüléke a Semmelweis Egyetemen. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán most elhelyezett műszer a komplikáltabb eseteknél, vagy a magas pulzusszámú és/vagy szívritmus zavarral küzdő betegeknél is igen gyors és pontos képalkotást tesz lehetővé, kis sugárdózis mellett.

A városmajori klinikán most üzembe helyezett berendezést a General Electric forgalmazza. Ez a világon az első kifejezetten kardiológiai alkalmazásra fejlesztett CT gépe, melyet egyidőben két egészségügyi centrumba telepített a cég annak érdekében, hogy a centrumok munkatársai részt vegyenek a készülékhez tartozó kiértékelő szoftverek fejlesztésében. A Semmelweis Egyetem mellett az Egyesült Királyságban, Belfastban használhatják ezentúl az un. Cardiographe Computer Tomográfot, mely új távlatokat nyit a koszorúér-betegség vizsgálatában. A Cardiographe CT-vel egytized másodperc alatt tudják megvizsgálni az orvosok a teljes szívet és a koszorúereket.

A Semmelweis Egyetem városmajori klinikáján évente 2700 szív-CT vizsgálatot végeznek jelenleg, amelyeknek egy részét, leginkább a komplexebb, a korábbi CT készülékekkel nehezebben vizsgálható betegeket az új Cardiographe CT-vel vizsgálják majd.

Bár az utóbbi években javult Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők túlélési esélye, még mindig ez a vezető halálok, az emberek 50 százaléka szívbetegségben hal meg itthon.

A Semmelweis Egyetemen a betegellátáson túl a nemzetközi, klinikai kutatások és az oktatás területén is kiemelt szerepe lesz az új eszköznek. Az egészségügyi szakmák gyakorlatorientáltak, vagyis fontos, hogy a jövő orvosai és szakdolgozói a legmodernebb készülékeket is megismerve, minél több esetszámmal találkozva végezzenek az egyetemen.

(forrás: MTI, Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés