hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Csődbe mehetnek a kórházak, az MSZP aggódik

A kórházak felhalmozott adósságainak rendezése nélkül csődbe mehetnek a hazai egészségügyi intézmények - mondta Havas Szófia. 

A Fővárosi Közgyűlés egészségpolitikai és szociális bizottságának szocialista alelnöke emlékeztetett rá, hogy a kórházak beszállítói már csak készpénzért, illetve az adósság rendezése után hajlandók eljuttatni az intézményekhez a megrendelt gyógyszereket, orvosi gépeket és műszereket. Ez gyakorlatilag meg tudja bénítani a betegellátást - tette hozzá.

Az ellenzéki szakpolitikus hangsúlyozta, hogy a közműszolgáltatók, így az elektromos, a víz- és a gázművek is bármikor "elzárhatják a csapokat" a sokszor százmilliós nagyságrendű tartozások miatt. Azokban az intézményekben, ahol sürgősségi betegellátás zajlik, már a műtéteket is lehetetlen lesz elvégezni - mondta Havas Szófia.

A kórházak sokszor maguk próbálnak tárgyalni a beszállítókkal és a közműcégekkel, de az adósságokat csak a tulajdonos állam vagy önkormányzat rendezheti. Havas Szófia példaként említette a Heim Pál Gyermekkórházat, amely százmilliós összeggel tartozik a gázműveknekvalamint a százágyas traumatológiai osztállyal működő és sürgősségi ellátást végző újpesti kórházat is, ahova a szintén százmilliós tartozás miatt csak akkor szállítanak gyógyszert, ha az intézmény előre kifizeti.

Az MSZP-s politikus szerint a fővárosi gázszolgáltató várhatóan nem kapcsolja ki a szolgáltatást, de a vidéki kórházakban ez is megtörténhet.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink