hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Csodaszer? Öregedés elleni gyógyszer, ami segít teherbeesni

Az Amerikai Terhességi Szövetség (American Pregnancy Association) szerint évente 6 millió nőt érint a fogamzásképtelenség. Egy új, a Tel Aviv-i Egyetemen végzett kutatás most reménnyel töltheti el a szülni vágyó nőket – csak egy recept nélkül, már ma is kapható szerre van szükségük.

Adrian Shulman professzor terméketlenség miatt kezelt nőkben összefüggést talált a DHEA nevű, recept nélkül kapható, az öregedés késleltetése végett alkalmazott gyógytermék szedése és a sikeres terhességek aránya között. A DHEA – azaz az 5-dehidro-epiandroszteron – természetes szteroid, amely mellékvesénkben és agyunkban termelődik, és fontos szerepe van mind az emberek, mind más emlősök szervezetében. Farmakológiai formája több márkanéven is kapható az Egyesült Államokban.

van remenyDr. Shulman az AYALA című izraeli folyóiratban publikálta a DHEA-val kapcsolatos első kontrollált vizsgálat eredményeit. A kísérleti csoport tagjai az ovulációs zavar miatti fertilitási kezelés előtt 40 nappal kezdték el szedni a DHEA-t, napi 75 mg-os adagban, és öt hónapig alkalmazták. A kontrollcsoport tagjai csak fertilitási kezelésben részesültek, DHEA-t nem szedtek.

Négy helyett 23 százalék

Az eredmények meglepően jók voltak: a DHEA csoportban 23 százalékos volt az élveszületések aránya, míg a kontrollcsoportban csak 4 százalékos. Emellett a kezelt csoportban nagyobb volt a problémamentes terhességek és szülések aránya is: egyetlen eset kivételével minden újszülött egészséges volt.

Bár a kísérleti csoport tagjai csak 20-an voltak, azaz az esetszám kicsi volt, és további kutatásokra van szükség egyrészt az eredmények igazolásához, másrészt annak kiderítéséhez, hogy milyen módon segíti elő a DHEA a fogamzást, a jó eredmények már most is reménykeltőek.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink