hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Csodás túlélés: igazat írhattak a krónikák

Négy évszázad után megoldódott egy átszúrt koponyájú középkori magyar nemest ábrázoló tiroli festmény rejtélye: most az orvostudomány is alátámasztotta, akár egy évig is élhetett egy lándzsadarabbal a fejében.

Baci György Az arckép az innsbruscki Ambras-kastély képtárában található már négyszáz éve. A nemes, akit Gregor Baci (Baci György) néven említ a kép felirata, vélhetően egy lovagi tornán szerezte a súlyos sérülést. A lándzsa az egyik szemén hatolt be, és a tarkójánál jött ki.

A krónikák szerint még egy évig élt sebesülése után a lándzsadarabbal a fejében. A festmény is így ábrázolja őt. A múzeumlátogatók közül sokan, köztük orvosok is, kételkedtek abban, hogy Baci hihetetlen esete valóban megtörténhetett. Innen jött az ötlet, hogy tudományos elemzésnek vessék alá a kérdést – idézi az osztrák rádió (ORF) honlapja Katharina Seidl  képtárigazgatót.

A történészek az Innsbrucki Egyetemi Klinika radiológiai szakértőihez fordultak segítségért. A klinikán már évek óta készítenek háromdimenziós műanyag modelleket koponyaműtétek előtt, hogy az operáció lefolyását előre modellezzék. Az egyik páciens háromdimenziós adatait összevetették a kétdimenziós festménnyel, és arra az eredményre jutottak, hogy Baci György valóban túlélhette a sérülést.

"A fegyver a legkisebb ellenállás útját keresve a csont és az agy között haladt el. Ha az agyat a fertőzésektől védő agyhártya nem sérül, akkor tovább lehet élni egy ilyen sérüléssel, márpedig annak idején a fegyvereket ólmot és más toxikus anyagokat tartalmazó festékekkel kenték be, amelyek antibakteriális hatásúak volt. A nemesember végül fertőzésbe halt bele, de annak elhatalmasodásához hosszabb idő kellett" - mondta Wilhelm Eisner, a klinika orvosa.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink