hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Csőd szélén a kórházi beszállítók

A tavalyi adósságrendezést követően a kórházak 2 hónap alatt 6 havi adósságot halmoztak fel, csak januárban 11 milliárdot. Emiatt nem fizetik ki a kórházi beszállítókat, ezzel pedig több tízezer család megélhetését veszélyeztetik, közölte az ATV.

A magyar kórházi rendszert 4500 kis- és közepes vállalkozás látja el eszközökkel és szolgáltatásokkal, ebben az élelmiszer-ellátástól a komoly berendezésekig minden benne van. Ebből következik, hogy több tízezer család megélhetése függ a kórházi rendszer kifizetésétől, mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára az ATV Startban.

Az elmúlt egy évben az egészségügyi kormányzat többször is leállította az elektív, azaz halasztható műtéteket, ami azt jelenti a kórházi-orvostechnikai beszállítóknak, hogy egy elég jelentős rendelésállomány-csökkenést szenvedtek el, és erre jött még az, hogy a kórházak leállították a kifizetéseket. Januárban 11 milliárddal nőtt a kórházi adósság, ez is történelmi mértékű. Bár átalakult az egészségügyi ellátás struktúrája, az alulfinanszírozás megmaradt, a cégeknek pedig az életük függ attól, hogy megkapják a jogos követeléseiket.

A cégek első sorban a fejlesztéseiket fogják vissza, kénytelenek voltak hitelt felvenni. A kormány a nyitást tervezi, ezért felhívják a figyelmet arra, hogy minden ágazatot máshogy lehet segíteni, náluk az a segítség, ha ezek a jogos követeléseiket kifizeti a kormány.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink