hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Szocialista bírálat a budapesti városvezetésnek

Csőd Budapesten?

Csődöt mondott a budapesti városvezetés – vallja dr. Havas Szófia, a Fővárosi Közgyűlés MSZP frakciójának tagja, aki pénteki sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a fideszes többség eleddig minden esetben levette a napirendről a Szentes Tamás – lényegét tekintve azonban elődje, a szocialista Horváth Csaba egészségügyért és a szociális területért felelős főpolgármester-helyettes – nevéhez köthető és a budapesti egészségügyi intézmények integrációját javasoló közgyűlési előterjesztést.

Csődöt mondott a budapesti városvezetés – vallja dr. Havas Szófia, a Fővárosi Közgyűlés MSZP frakciójának tagja, aki pénteki sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a fideszes többség eleddig minden esetben levette a napirendről a Szentes Tamás – lényegét tekintve azonban elődje, a szocialista Horváth Csaba egészségügyért és a szociális területért felelős főpolgármester-helyettes – nevéhez köthető és a budapesti egészségügyi intézmények integrációját javasoló közgyűlési előterjesztést. Havas szerint olyan kormányprogramra hivatkozva utasították el ezt az elképzést, amely még nem is létezik.

Havas Szófia egykori szocialista országgyűlési képviselő, az Észak-pesti majd a Szent János Kórház orvos-igazgatója szerint a fővárosi csőd kezdete „az a katasztrofális hadi költségvetés volt, amelyet a Fidesz az LMP támogatásával szavazott meg az idei évre. Ezzel vette kezdetét a szociális, az oktatási és a hajléktalanokat ellátó rendszer, valamint az egészségügy totális leépítése – közölte arra is utalva, egyelőre nem látja, vajon mi szolgálhatna a budapesti egészségügyi intézmények esetleges államosításának fedezetéül. A képviselő szerint nem kizárt, hogy fővárosi vagyontárgyak értékesítésére lesz szükség, miközben lenne más megoldás, mint a Tarlós István főpolgármester és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár által többször csak állami gondoskodásba vételnek nevezett eljárás.

Mint arról a MedicalOnline is beszámolt, a fővárosi egészségügyi intézmények 2010. december 31-i tartozásállománya 6,5 milliárd forint volt; az adósságállomány alakulása alapján a Károlyi Sándor Kórház, a Heim Pál Gyermekkórház, a Péterfy Sándor Utcai Kórház és Baleseti Központ, valamint a Központi Stomatológiai Intézet súlyos pénzügyi helyzetben van. A közgyűlés egészségügyi és szociálpolitikai bizottsága március 21-i ülésén támogatta a koncepció kidolgozását, ám az előterjesztés akkor is lekerült a napirendről. A főpolgármester legutóbb április elején közölte, hogy néhány héten belül a kormány elé kerül a kórházak fenntartásának, működtetésének kérdése, ezért vonta vissza – immár harmadszorra – helyettesének, Szentes Tamásnak az intézmények integrációjáról szóló előterjesztését.

Korábban, országjáró körútjának budapesti zárultával az egészségügyért felelős államtitkár jelentette be, hogy mind a fővárost, mind a kormányt arra kérte, tegyék meg „az állami gondoskodásba” adáshoz szükséges lépéseket, az esetleges államosítás ugyanis közgyűlési és kormányzati döntést egyaránt igényel. Az MSZP fővárosi frakciója egyetért Szentes javaslatával, amely csak kis mértékben tér el a fővárosi kórházak szakmai összevonását célzó, előző városvezetés által kidolgozott koncepciótól. Havas szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleménye szerint a Fidesz azonban úgy mondott nemet a szocialisták által beterjesztett Budapesti Egészségügy Modellre, hogy az integráció tenné lehetővé az egészségügy racionalizálását. A város vezetése eközben maga ismerte el, hogy az integrációs modell jó, de a kormánynak van jobb – fogalmazott a politikus, akinek megfogalmazása szerint a kormány és Budapest városvezetése ugyan hónapok óta ígérgeti, hogy a BEM-nél jobb rendszert valósít meg, ám „a kormánynak nincs programja, ahogyan a városvezetésnek sincs!”

Márpedig Havas Szófia szerint politikai csődöt jelent, ha egy párt nem készít programot, miközben „erre nyolc illetve 16 éve lett volna”. A szocialista politikus úgy véli: „a Fidesz nem képes beismerni”, hogy minden késedelemmel milliárdok folynak el az egészségügyből, miközben további megszorítások várhatók. Tavaly ezernél több orvos hagyta el az országot, amit szerinte tovább súlyosbít a kötelező kamarai tagság bevezetése, melyet számos alacsony jövedelmű fiatal orvos nem képes kifizetni.

A kérdés legutóbb az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának április 27-i ülésén is szerepelt, ahol a kormánypárti többbség megakadályozta, hogy a tagdíj ügyében kérelmet megfogalmazó dr. Fintha Attila hozzászóljon a kérdéshez. Heintz Tamás fideszes képviselő ugyan maga is úgy vélte, hogy a kamara maga is tehet az orvosok elvándorlásáról, ám mint azt például Horváth Zsolt egykori államtitkár (ugyancsak Fidesz) jelezte: amikor Kecskeméten kezdte orvosi pályafutását, az első kézhez kapott fizetése 5020 forint volt, s ebből 250 forint kamarai tagdíjat kellett fizetnie. Helyén valónak tartotta. Örült, hogy állást kapott, miként mindenki elfogadta akkoriban, hogy az orvoslással nincs mese, együtt jár a hivatásrendi tagság.

A kamarai vezetők utóbbi időszakban napvilágot látott javadalmazásán túl a szocialista Havas Szófia azonban azt is kifogásolja, hogy „a Fidesz immár egy éve nem mond semmit” sem a betegeknek, sem az ágazat dolgozóinak. Vajon mi lehet az oka annak, hogy Budapest vezetése milliárdos vagyontól kíván megszabadulni? – tette fel a kérdést az egykori kórházi vezető, aki szerint „egyértelműen bebizonyosodott, hogy az állam közel sem olyan jó gazdája korházainak, mint az önkormányzatok.” Havas Szófia pártja fővárosi frakciója nevében ezért felszólította a város vezetését, hogy „végre ne akadályozza annak a modellnek a megvalósulását, amelyről maga is azt állította, hogy jó és végrehajtható, és Budapest egészségügyének jobb minőségű ellátást teremt”.

Köbli Anikó
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink