hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Csirkeembrióból dinoszauruszláb

Chilei kutatóknak a világon elsőként sikerült a dinoszauruszokéhoz hasonló lábat növeszteniük csirkeembrión.

Az Evolution című folyóiratban közölt tanulmány szerint a "csirkeembrió lábának korai fejlődését meggátolva a végtag olyanná alakult, mint, amilyen a dinoszauruszok lába volt. Az eredmény egy dinoszaurusz lábas csirkeembrió", idézte Alexander Vargast, a Chilei Egyetem kutatóját a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

A mai madarak a theropoda dinoszauruszokból fejlődtek ki a több mint 145 millió évvel ezelőtti jura földtörténeti korban. A két lábon járó theropodák (szörnylábúak) kezdetben húsevők voltak, majd idővel növény- és rovarevő csoportjaik is kialakultak. A dinoszauruszok szárkapocscsontja csőszerű volt és lenyúlt egészen a bokáig. A madarak kialakulásához vezető evolúció során ez a csont megrövidült és szilánkszerű alakot öltve elvált a bokától. A kutatók azonban már korábban megfigyelték, hogy az embrionális fázisban a madaraknak először a dinoszauruszokét idéző csőszerű szárkapocscsontjuk alakul ki, amely később tovább fejlődik.

A csirkeembrió szárkapocscsontjának korai fejlődésébe való beavatkozással, egy növekedésért felelős gén manipulációjával, a kutatóknak sikerült elérniük, hogy a csont az eredeti, csőszerű formában fejlődjön tovább, összekapcsolódva a bokával.

Vargas szerint az eredmények nem csupán a madarak és a dinoszauruszok kapcsolatát, hanem az evolúciós folyamatban végbement genetikai változásokat is új megvilágításba helyezik.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink