hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Egészségpolitika

Cser Ágnes szerint maradjanak önkormányzati tulajdonban a közszolgáltató intézmények

Az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szövetsége (EDDSZ) egyik legfontosabb követelése, hogy megmaradjanak az önkormányzatok tulajdonában a közszolgáltató intézmények – mondta Cser Ágnes hétfőn Kaposváron.
„Elfogadhatatlan, hogy a közintézmények, a közpénzek magánkézbe menjenek át” – mondta az EDDSZ országos elnöke a Kaposi Mór Oktató Kórház megyeházán rendezett nőnapi ünnepségét megelőző sajtótájékoztatón.
 
Hozzátette: az Európai Unióban mindenhol egyértelmű, hogy az önkormányzatokat gazdagítja, ha közösségeket kiszolgáló intézmények vannak a tulajdonukban, és azokat ők tartják fenn a polgárok megelégedésére.
 
Az EDDSZ számára elfogadhatatlan a protekcionista cafetéria-rendszer, „olyan bérre van szükség, amely nem az utolsók között kullog az Európai Unióban” – hangsúlyozta a szakszervezeti vezető, elfogadhatatlannak nevezve azt is, hogy „a szuperbruttósítással 5–15 ezer forintot vettek el a mostani nagyszerű költségvetéssel ebben az évben a munkavállalóinktól”.
 
Gelencsér Attila (Fidesz), a megyei kórházat fenntartó Somogy Megyei Közgyűlés elnöke szerint „ha a kormányon múlna, akkor a helyzet katasztrofális, beláthatatlan volna az egészségügyi ellátórendszer tekintetében”.
 
A közgyűlés 2006-tól 2009-ig bezárólag 603 millió forinttal támogatta a kórházat, amire korábban soha nem volt példa – emlékeztetett Gelencsér Attila az egészségügyi intézményeknek nyújtott, felerészben a működtetést finanszirozó fenntartói segítségre. Jelenleg is 150–200 millió forint hiányzik a kórház finanszírozásából – tette hozzá közgyűlés elnöke, megjegyezve: „erre lehet mondani, hogy eddig, s ne tovább”.
 
„Ha valahol sürgős (...), ha valahol igazán égető a változás és az igénye (...) az az egészségügy” – mondta Gelencsér Attila, aki a Fidesz kaposvári 2-es választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként arról számolt be, hogy önkénteseik több mint 70 ezer somogyi polgárral találkoztak, s mindenki azt mondta, hogy változtatni kell.
 
Heintz Tamás (Fidesz) orvos, országgyűlési képviselő, a párt kaposvári 1-es választókerület országgyűlési képviselőjelöltje szerint fontos, hogy megismerjék az egészségügyben, a szociális szférában dolgozók, illetve az ellátottak véleményét. Ők mondják meg és ne az Európai Unió, ne a Világbank, hogy mire van szükségük, és hol kívánnak változást – hangsúlyozta a politikus, jelezve, hogy kormányzópártként a Fidesz az oktatásügy mellett az egészségügyet és a szociális szférát is külön prioritásként fogja kezelni.
 
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink