hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egészségpolitika

Cser Ágnes Ismét Szabó Mátéhoz fordul

Az EDDSZ elnöke szerint nem kapott kielégítő választ az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgatójától az új vírus elleni magyar vakcinával kapcsolatban, ezért felkérte az ombudsmant, hogy ő forduljon hivatalból az OEK-hoz.
Cser Ágnes, az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) vezetője budapesti sajtótájékoztatóján hozzátette: abban bízik, hogy Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa megkeresésére érdemi választ ad az OEK főigazgatója.

Az EDDSZ elnöke arra szeretett volna választ kapni, hogy milyen védelmet nyújt és ad-e védelmet a H1N1 vírus ellen forgalomba hozott magyar védőoltás, s milyen kockázattal, szövődménnyel, mellékhatással jár a vakcina.

Cser Ágnes emlékeztetett arra: először október 22-én fordult Szabó Mátéhoz, mert véleménye szerint zsarolással kényszerítik ki azt, hogy az egészségügyi dolgozók beoltassák magukat az új influenzavírus elleni vakcinával. Mint mondta, az oltás beadatása önkéntes, ám több egészségügyi intézmény olyan nyilatkozatot írat alá a dolgozókkal, amely szerint személyesen őket teszik felelőssé, ha az oltás elmaradása miatt megbetegítik környezetüket. Újabb információi szerint azt, aki nem adatja be magának a védőoltást, munkára alkalmatlannak nyilvánítja a munkáltatója. „Ezt elképesztőnek tartom" —fogalmazott Cser Ágnes, hozzátéve: ebben az ügyben szintén vizsgálatot kért az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségtől (OMMF), azonban annak vezetőjétől sem kapott tájékoztatást arról, hogy a hatóság megindította-e a vizsgálatot.

Cser Ágnes kiemelte, hogy nem az oltást bírálják, hanem azt az eljárást, amellyel presszionálják az egészségügyben dolgozókat az oltás felvételére.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink