hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Csató Gábor maga a legnagyobb érdekképviselet

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatójával a május végére tervezett tüntetés előtt készített interjút a Népszava.

(...) – Arra törekszem, hogy a szakmai munkával foglalkozzunk és ne az egymás elleni áskálódással, aminek most szem- és fültanúi vagyunk. Elkészült több mint húsz eljárásrend, ami azt jelenti, hogy az ország legkisebb szegletében is például az agyi és egyéb keringési katasztrófákat azonos szakmai elvekkel és módon fogjuk ellátni. A közép-magyarországi régióban már meg is állapodtunk az agyi-érkatasztrófa centrumokkal arról, hogyan szervezzük meg, hogy a betegek a legrövidebb úton kerüljenek hozzájuk. Azzal mindenki nyer, ha a sztrókos beteg időben, megfelelő kezelést kap és nem kell élete hátralévő részét félig bénultan élnie, hanem újra lábra áll. És ha mindemellett sikerül a dolgozóinkat erkölcsileg és anyagilag is a mostaninál jobb pozícióig juttatni, már sikeres voltam. Pontosan tudom, mennyit keresnek a mentők, azzal is tisztában vagyok, hogy amit kapnak, az mire elég. Azt is tudom, hogy a keresetük nem elegendő, harcolni kell a többért. Csak azt kérem, hogy közelítsünk tisztességesen a problémához, és ne azzal kezdjük, hogy nekünk 60 százalékot ígértek, mert nem tudom ki ígérte azt a 60 százalékot.

Nyilván ön is találkozott azzal a kormány előterjesztéssel, amelyben az szerepel, hogy 2017 májusától 60 százalék, és további 30-40 százalékot kaphat mindenki 2019 végéig. A mentők között elterjedt, hogy ezek a számok a mentőknek Mártai István miniszteri megbízott által készített élepálya-modellből származnak, amit az akkori főigazgató is szívesen tekintett a saját programjának.

– Ha valaki beleírt egy nagy számot az ön által említett előterjesztésbe azért, hogy alkalomadtán jobb alkupozíciója legyen, arra azt tudom mondani: lehetséges, hogy van ilyen. De én nem beszéltem idei 60 százalékos béremelésről, és elszomorít, ha egy újságcikkből valaki arra a következtetésre jut, hogy ezt neki megígérték. Ha meg nem kapja meg, akkor utcára megy.

Aggódik a májusi végére tervezett szakszervezeti demonstráció miatt?

– Nincs miért. Aki ígérte azt a bizonyos 60 százalékot, azé a felelősség, neki kell aggódnia. Ha majd ideérkeznek a demonstrálók a székházhoz, mint ahogyan a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) ígérte, odamegyek közéjük, és megkérdezem, tudok-e nekik valamiben segíteni. (...)

Kezdeményezett már tárgyalást a demonstrációt szervező szakszervezettel?

– Amikor beléptem a szolgálathoz akkor szembesültem vele, hogy a három között van egy szakszervezet, amelynek az elmúlt öt évben nem sikerült a munkáltatóval megegyezni az együttműködésről...

– Erre nincs is szükség...

– De mi azt kértük, hogy ők, a MOMSZ, készítsen egy megállapodás-tervezetet arról, milyen feltételekkel szeretne az új menedzsmenttel együtt dolgozni. Nálam jobban senkinek nem lehet érdeke, hogy a mentődolgozóknak jó legyen, ebben az értelemben magam vagyok a legnagyobb érdekképviselet. (...)

A teljes beszélgetés

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink