hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Csató Gábor a mintaértékű mentőszolgálatról

Csató Gábor főigazgató a Magyar Időknek azt mondta, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) egész országot átfogó szervezeti felépítése példaértékű.

– A nyár a mentőszolgálat életében mindig aktív időszak, többek között azért, mert megkezdődik a szünet az iskolákban, óvodákban, a gyerekek pedig több időt töltenek a szabadban, közterületeken – mondta el a Magyar Időknek Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

Szavai szerint evidens, hogy mindezek mellett a napi mentésnek is zavartalannak kell lennie, ezért a rendezvényeket pluszkapacitással oldják meg, így biztonságban lesznek az ott-tartózkodók, de az ország többi lakosa is, akinek egészségügyi ellátásra van szüksége. A mentők riasztásának legjellemzőbb okai nyáron a közúti és közterületi balesetek, illetve a meleg és a kimerültség okozta rosszullétek.

A minőségi betegellátáshoz kell egy jól működő szervezet, ahhoz pedig nagyfokú társadalmi támogatottság, ezért indult el a napokban Segítsd a mentőket! címmel videókampány is. A kisfilmek bemutatják, hogy a mentők napi munkáját miben akadályozzák a közlekedésben: többperces veszteséget jelenthet például, ha nem hallják meg a szirénát a hangos zenétől, nem húzódnak félre az útból, illetve ráparkolnak a mentést végző mentőautóra.

– A kampány célja a közös gondolkodás és a közös életmentés, ebből is érezhető, hogy a lakosság szolgálatát minden magyarral együttműködve szeretnénk megvalósítani – fejtette ki.

A főigazgató a lap kérdésére elmondta: 2018 első negyedévében jól láthatóan javult a közterületi újraélesztések túlélési aránya az előző évekhez képest. – Még elemezzük az adatokat, de ebben valószínűleg szerepet játszik, hogy – például a több ezer középiskoláshoz eljutott Wake Up kampánynak köszönhetően – egyre többen tudnak és mernek újraéleszteni a laikusok közül.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink