hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Csatlakozás és reformkényszer

Minden tizenegyedik orvos külföldre menne

Nemcsak a rezidensi, hanem a graduális és a továbbképzési rendszer átalakítása is egyre sürgetőbb – áll abban a tanulmányban, amelyet az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága számára készített a Magyar Orvosi Kamara oktatási bizottsága. Az alapvető és talán az egyik leggyorsabban eldöntendő kérdés: növelni kell-e az orvostanhallgatók számát ahhoz, hogy az EU-csatlakozás következtében megjelenő esetleges „orvoshiány” egy-két éven belül ne okozzon problémát a betegellátásban. Egy, az EU megbízásából készített francia felmérés szerint a magyar orvosok 11,2 százaléka gondolja komolyan, hogy a csatlakozást követően máshol próbál szerencsét.

Gyakran előfordul, hogy az egyetemi előadótermek konganak az ürességtől, a klinikai gyakorlaton lévő hallgatók céltalanul bolyonganak a kórházakban, a gyakran közkórházként működő zsúfolt egyetemi klinikákon az oktatóknak nincs idejük sem a medikusokkal, sem pedig a rezidensekkel foglalkozni. Az egyetemet végzettek egynegyede a diploma átvétele után „eltűnik”, be sem lép a szakképzési rendszerbe. A rezidensek többsége viszont kórházról kórházra jár, megkísérelve megfelelő intézményt találni álmai megvalósításához. Csökken a szakma presztízse, a hírekben újra és újra hallani: hiány van az aneszteziológusokból, a patológusokból, sok a nyugdíjas korú, dolgozni kénytelen orvos. Az okokat kutatva egyre többen az orvosképzés rendszerének hiányosságait emlegetik.

Aggasztó adatok

Egyöntetű vélemény, hogy eljött az ideje a graduális orvosképzési rendszer megújításának – véli dr. Gógl Árpád, aki a Magyar Orvosi Kamara oktatási bizottságának vezetőjeként az elmúlt fél évben a graduális képzési rendszer hiányosságait térképezte fel. Jelenleg 36 386 orvos dolgozik aktívan, közülük 11 156 doktor nyugdíjas korú – kezdi sorolni az adatokat. Majd folytatja: az elmúlt években közel 1200 szakorvos vette le a fehér köpenyt és ment el orvoslátogatónak. Az üresen maradt (engedélyezett) orvosi állások száma 3000–3100, a szakmák által bejelentett üres álláshelyek száma 1900–2000, a rezidenssel betölthető üres álláshelyek száma 1500–1600 volt. Komoly probléma, hogy egyes szakmák elöregszenek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Tinnyei Mária
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés