hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Csalók akarnak hasznot húzni a vörösiszap áldozataiból

Illetéktelenek gyűjtenek a Magyar Vöröskereszt nevében, a szervezet az ügyben megtette a megfelelő jogi lépéseket. Pintér Sándor rendkivüli sajtótájékoztatót tartott a vörösiszap okozta katasztrófáról.

A Magyar Vöröskereszt közlése szerint kreált honlapcímeken gyűjtenek adományokat a szervezet nevében.

A Magyar Vöröskereszt felhívja a figyelmet, hogy csak a saját honlapján szereplő információk a valósak.

A Magyar Vöröskereszt országos gyűjtést csak a K&H Bank 10405004-00026547-00000000 számlaszámán, illetve a minden hálózatból elérhető 1749-es segélyvonalon indított a vörösiszap-katasztrófa károsultjai számára.

Hangsúlyozták, az interneten keringő levélben és az illegális honlapon szereplő, a Magyar Vöröskeresztre hivatkozó gyűjtés keretében utalt adományok nem a szervezethez és a károsultakhoz jutnak el, emellett a levélben a Magyar Vöröskereszt neve és emblémája mellett a Magyar Televízió és a Magyar Rádió nevével is visszaélnek az illegális honlap készítői.

Pintér Sándor: a felszínen sikerült mentesíteni a vörösiszapot

Nem mutatható ki az ivóvízbázisban a Kolontár melletti tározóból kiömlött vörösiszap, a szennyeződést sikerült a felszínen mentesíteni - mondta a belügyminiszter rendkívüli, nemzetközi sajtótájékoztatón. Pintér Sándor arról is szólt, hogy a többi magyarországi iszaptározót is ellenőrzik, továbbá közölte azt is, zajlanak a kihallgatások a sokmilliárdos kárt okozott katasztrófa ügyében indult nyomozásban. Az EU öttagú szakértői csoportot küld Magyarországra. 

Hangsúlyozta, a katasztrófa nem veszélyezteti az ivóvíz minőségét, mivel a szennyeződést sikerült a felszínen mentesíteni. Hangsúlyozta, a vörösiszap-szennyeződés pH-értéke 9 alá csökkent a Dunába érve, így az megítélésük szerint semmilyen biológiai katasztrófát nem fog okozni.

"nincs nukleáris sugárzás a térségben"

A tárcavezető közölte azt is, nemcsak környezetvédelmi, hanem építészeti szempontból is soron kívül ellenőrzik a magyarországi vörösiszap-tározókat. "Leellenőrizzük, hogy azok a tározók", amelyeket 15-40 évvel ezelőtt alakítottak ki, megfelelnek-e a mai kor követelményeinek - mondta, hozzátéve: ezeket figyelembe véve határozzák meg, hogy a későbbiekben milyen megerősítésükre, kezelésükre lehet szükség.

A belügyminiszter beszámolt arról is, hogy öttagú szakértői csoportot küld Magyarországra az Európai Unió. E csoport mérési eredményeitől, tevékenységétől teszik függővé a többi külföldi felajánlás elfogadását.

Pintér Sándor elmondta, zajlanak a kihallgatások a vörösiszap-katasztrófa ügyében indult nyomozásban. Kifejtette: tanúkat keresnek arra, hogyan kezelték a gátakat, a gátak mögé bezúdított vörösiszapot, továbbá milyen karbantartási munkálatokat és hogyan végeztek el. Szeretnének olyan felvételeket is megtekintetni, amelyek bizonyítják, mikor, melyik ponton és hol tört át a gát, mi volt ennek az előidézője.

Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai katasztrófája

Nagy Anna kormányszóvivő elmondta, négyen meghaltak, három eltüntet még mindig keresnek, több mint 150 sérültet láttak el, több mint 60-an még kórházban vannak, 12-en súlyos, ketten pedig életveszélyes állapotban vannak - mondta a kormányszóvivő. (A sajtótájékoztató közben érkezett a hír, amely szerint ötre emelkedett az ajkai térségben bekövetkezett vörösiszapömlés halálos áldozatainak száma: a veszprémi kórházban meghalt egy idős férfi, akit súlyos sérülésekkel kezeltek.)

A kormányszóvivő tájékoztatott arról is, hogy aki felajánlást szeretne tenni, az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink