hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Tudomány

Csaknem másfélszeresre növeli a halálozás kockázatát az alvás közbeni légzéskimaradás

Az apnoé elnevezésű alvási légzéskimaradás 46 százalékkal növelheti a korai halál kockázatát – közölték hétfőn amerikai kutatók.

Az alvászavar súlyosabb formájával élők nagyobb valószínűséggel haltak meg a legkülönbözőbb okokból, mint azok, akiknél nem jelentkezett apnoé – állapították meg a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatói.

Az apnoét gyakran az okozza, hogy alvás közben beszűkülnek vagy elzáródnak a felső légutak, ami erős horkolással jár – ám ami még veszélyesebb, az a ki-kimaradozó légzés.

Naresh Punjabi csoportja 6400 férfit és nőt vizsgált nyolc éven át. Azok, akiknek kezdetben súlyos alvási apnoéjuk volt, 46 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg a periódus végére, függetlenül életkoruktól, nemüktől, testsúlyuktól vagy dohányzásuktól – közölték eredményüket a PLoS Medicine című szakfolyóirat online kiadásában.

Azok a 40 és 70 év közötti férfiak, akiknek súlyos alvási légzéskimaradásuk volt, kétszer nagyobb valószínűséggel haltak meg bármely okból, mint a velük egyidős, hasonló zavarral nem küzdő férfitársaik. Az adatok szerint a férfiak 42,9 százalékánál nem jelentkezett apnoé, 33,2 százalékánál enyhe, 15,7 százalékánál közepes, 8,2 százalékánál pedig súlyos formában volt jelen. A nők mintegy 25 százalékában volt észlelhető az alvási légzéskimaradás enyhe, 8 százalékában a közepes és 3 százalékában a súlyos változata.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink