hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Csaknem hét milliárd volt az OEP hiánya januárban

Kevesebb járulékbevétel, több gyógyszertámogatás – a többi közt ezek miatt lett sokkal kedvezőtlenebb a vártnál az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) januári egyenlege.

Már a tervezetben is több mint hárommilliárdos hiánnyal számoltak, de végül ennek több mint duplája lett a deficit. Az OEP tájékoztatása szerint a vártnál öt és fél milliárd forinttal kevesebb pénz folyt be a járulékokból, és több mint egymilliárddal az egészségügyi hozzájárulásból. Ráadásul a tervezettnél mintegy három és fél milliárddal többet fizettek ki a gyógyszerek támogatására, ugyanakkor spóroltak a táppénz és a gyógyítás költségein egy, illetve hatmilliárd forintot.

Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója azt mondta, februártól újabb bevételük lesz, ugyanis a chipsadó és a baleseti adó is az OEP számlájára fog érkezni. A 2012. január 1-jén hatályba lépett jogszabályi változások költségvetést érintő hatása csak ezután jelenik meg. A bevételi oldal alakulását nagyon meghatározza az új adónemek befizetési gyakorisága – idézi a Magyar Rádiót a hirado.hu.

(forrás: hirado.hu, MR1 - Kossuth Rádió)
hirdetés

Könyveink