hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Csak vesztesei lesznek a költségvetésnek az egészségügyben

Csak vesztesei lehetnek a jövő évi költségvetésnek az egészségügyben – írja a Népszabadság a parlament előtt lévő tervezetről, melynek főszámairól már szavaztak a képviselők.

Jövőre 200 milliárd forinttal kevesebből kell gazdálkodnia az ágazatnak, mint ebben az évben. Ami egyben azt is jelenti, hogy az idei 4,08 százalékos GDP-arányos költés jövőre 3,76 százalékra csökken. Ezen nem segít az utolsó percben Matolcsy György gazdasági miniszter által benyújtott módosító indítvány sem, amely egyetlen oldal indoklással 350 milliárddal rendezte át a bevételeket és a kiadásokat. Egyebek mellett e „módosító csomag” része, hogy 56 milliárddal – a béremelés jövő évi fedezeteként – növelték a gyógyításra költhető keretet. Székely Tamás korábbi miniszter azonban nem érti, ha ez a döntés az utolsó utáni pillanatban került be a költségvetésbe, akkor eddig hol volt a béremelés fedezete.

A betegek szerinte nem számítanak a kormánynak, hiszen az orvosok és ápolók idei béremelésének összegét is az ellátásokra költhető összegből vették el. Ez egyben azt is jelenti, hogy emiatt 2012-ben a kórházak az átlagos esetek tíz százalékát, azaz 164 ezer beteget nem tudnak ellátni. A krónikus ellátásban ez 12.500, a szakrendeléseken pedig egymillió kezelés elutasításával járhat. Az érintettek vagy a várólisták hosszát nyújtják, vagy ha van pénzük, elmehetnek a magánszolgáltatókhoz gyógyulni. S miközben a betegek ekkora árat fizetnek az egészségügyi béremelésért, a dolgozók harmada, a közfinanszírozott magánszolgáltatók – így a háziorvosok, a betegszállítók, a vesedializáló centrumok, a nagy értékű képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat végzők, a laboratóriumi dolgozók – kimaradnak belőle – írja a Népszabadság.

hirdetés

Könyveink