hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

"Lejárt" - ez a tízmilliárdot érő szó

Áll a bál a tavaly év végén bejelentett egészségügyi adósságrendezés miatt. A teljesítményarányosan szétosztott milliárdok egy részére kiadási stopot rendelt el a tárca, sőt: vissza is szedné azt.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kasszájában tavaly közel 60 milliárdos megtakarítás keletkezett. Ebből az intézmények között egyszer már 21 milliárdot szétosztott a szaktárca, év végén pedig megismételte az akciót, ekkor azonban már 27 milliárdot postáztak – a korábbi szokásoknak megfelelően – teljesítményarányosan az egészségügyi intézményeknek. Az intézkedésről szóló néhány soros kormányhatározat, a MedicalOnline által megkérdezett szakértők szerint szinte szó szerint megegyezik a korábbi, hasonló akcióknál megfogalmazottakkal, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy beleírtak egyetlen új szót: a szétosztott összeg kizárólag a lejárt adósságok rendezésére fordítható.

A kórházakhoz és rendelőintézetekhez január első napjaiban futott be az utalás, s egy ideig észre sem vették a felhasználást érintő fenti különbséget. Végül január 5-én jelentkeztek be felháborodott kórházigazgatók a szaktárcához, mondván: intézményüknek nincs lejárt adóssága, ám miért a negatív diszkrimináció? Vagyis: miért büntetik azokat a kórházakat, amelyek 2011 során szigorúan kézben tartott gazdálkodásuk eredményeként egyetlen lejárt határidejű számlát sem tudnak felmutatni, viszont lenne mire költeniük a többletpénzt. Arról már nem is szólva, hogy úgy gondolják, a dícsérő szavak mellett akár jutalomként is jár, a „hadigazdálkodás” után ezer helyre költhető néhány millió. Ami egyébként nem is kevés, hiszen a nagy teljesítményű intézmények esetében – s közöttük is van nem egy, amelyik egyetlen lejárt számlával sem rendelkezik - ez akár több száz millió forint is lehet. Nekik kellene most postafordultával visszaküldeni a néhány napja érkezett összeget. Ez rossz üzenet, mondta lapunknak a sárvári kórház főigazgatója, aki a számlára érkezett 28 milliót nem költheti el. Vancsura Miklós szerint az eset kapcsán akár azt is gondolhatják az intézményvezetők:  a jövőben jó lesz év végére tartalékolni néhány lejárt számlát, nehogy megint visszafizetés legyen az év végén kiosztott többletpénz sorsa.

A MedicalOnline által napokban megkérdezett egyes gyógyszernagykereskedők egyébként arról számoltak be, hogy a szintén év végén kiosztott 21 milliárd forintból a kórházak megkezdték rendezni korábban elmaradt kifizetéseiket. Lapunk információja szerint a szaktárca a második fordulóban utalt 27 milliárd közel felét várná vissza. Nagy csatája egyébként az ügy kapcsán nem saját territóriumán belül lesz – valahogy majd csak leszerelik a háborgókat -, hanem a minden felszabaduló fillért sas szemmel figyelő Nemzetgazdasági Minisztériummal. Holott a visszafutó milliárdoknak milliárdnyi helye van az ágazatban, nem beszélve a talán legégetőbb problémáról, a humánerőforrás krízis kezelésének forrásigényéről.

Horváth Judit
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink