Táplálkozás
Csak a nőket védi a kávé a vastagbélráktól
A Harvard Egyetem orvosi iskolájának munkatársai Youjin Je vezetésével szisztematikusan áttekintettek 12 követéses tanulmányt, melyek összesen 646 848 embert érintettek, közülük 5403 páciensnek volt vastagbél- vagy végbélrákja.
A sok, illetve kevés kávét fogyasztók adatait összehasonlítva a kutatók nem találtak összefüggést az elfogyasztott kávé mennyisége és a vastagbél-, valamint végbélrák előfordulásának kockázata között.
Noha az elemzett tanulmányok közül négy az Egyesült Államokban, öt Európában, három pedig Japánban készült, minden ország adatai igen hasonlók voltak.
Az egyetlen, marginálisan szignifikáns eltérést a nőknél előforduló vastagbélrák előfordulásánál állapították meg: ebben a csoportban 21 százalékkal csökkent a kockázat a kávéfogyasztás növekedésével, sőt a japán nők körében 38 százalékos kockázatcsökkenést mutatott az elemzés. Kifejezettebb volt a kockázat csökkenése azokban a vizsgálatokban, amelyekben tekintetbe vették az elemzés során a dohányzást és az alkoholfogyasztást, valamint a rövidebb követési idejű vizsgálatokban.
Je hozzátette, hogy a hatás a kávé típusától (normál vagy koffeinmentes), illetve elkészítési módjától (főzött vagy filteres) is függ, ezért ebben az irányban további vizsgálatok szükségesek.
MTI