2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Covid-19 megfigyelési programot finanszíroz az unió

Uniós támogatással hároméves felügyeleti programot indítottak a kórokozó esetleges új járványhullámának megelőzésére, írja a Tudás.hu.

Bár legtöbben a fejünkben már magunk mögött hagytuk a Covid-19-et, a vírusszakértők kitartanak amellett, hogy a világjárvány még messze nem ért véget. Uniós támogatással hároméves felügyeleti programot indítottak a kórokozó esetleges új járványhullámának megelőzésére, illetve egy olyan tesztet fejlesztettek ki, amely megjósolná, melyik fertőzöttnél alakulhatnak ki nagyobb eséllyel szív és érrendszeri komplikációk, írja a Tudás.hu.

Valószínűleg eljön az az idő, amikor a jelenlegi védekezőképességünk – akár fertőzéssel, akár védőoltással szereztük meg – már nem lesz hatékony a vírus ellen. Ezért tudnunk kell, hogy az egyes mutációk milyen hatással vannak a vakcinák és a kezelések hatékonyságára, hogy felkészülhessünk bármilyen esetre és új intézkedéseket hozhassunk egy új járványhullám megfékezésére - vélekednek a szakértők. Az Európai Unió ezért finanszíroz 10 millió euróval egy hároméves Covid-19 megfigyelési programot, amely jövőre ér véget.

A CoVICIS-ben svájci koordináció mellett olasz, francia, német, dél-afrikai és etiópiai kutatók vesznek részt. Az afrikaiak részvétele azért elengedhetetlen, hogy a projekt globális hatókörű megfigyelési platformmá fejlődjék. Afrika legtöbb országában hiányzik ugyanis az infrastruktúra a fertőzések megfigyeléséhez. Ráadásul az afrikai lakosság nagy része továbbra is oltatlan, ami azt jelenti, hogy a vírusnak több lehetősége van a terjedésre és mutációra.A Covid-19 afrikai evolúciójának nyomon követése tehát érthető módon elengedhetetlen.

(forrás: Tudás.hu)
hirdetés

Könyveink