hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Chipre tették az emberi immunrendszert

A Harvard Egyetem kutatói megpróbálták a lehetetlent: egyetlen chipen modellezni védekezőrendszerünket, írja a hvg.hu.

Az immunrendszer mindenkinél másképp működik, és erre a koronavírus-járvány is ékes bizonyíték: volt, aki egy egyszerű náthával megúszta, más viszont belehalt. Bár ma már sokat tudunk erről a csodálatos rendszerről, valójában még mindig nem eleget, és a tudomány sem érti még teljes egészében a kifinomult védekezési mechanizmust.

Ezért is próbálták igencsak egyedi módszerrel modellezni az immunrendszert a Harvard Egyetem kutatói: a szervezet védekezésében oroszlánrészt vállaló emberi B és T sejteket tenyésztettek egy mikrofluidikus chipen, majd funkcionális limfoid tüszőkké alakították ezeket. Olyan struktúrákról van szó, amelyek elsősorban a nyirokcsomókban találhatók, és az immunválaszokat közvetítik. Ezek különböző kamrákból állnak, amelyekben „naiv” B és T sejtek találhatók, ezek együttesen indítják el azokat az eseményeket, amelyek immunválaszhoz vezetnek, amikor egy antigénnel érintkeznek – magyarázzák az Advanced Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői.

Ezek a limfoid tüsző (LF) chipek arra is használhatók, hogy jelezzék a különböző oltásokra adott immunválaszt, és segítsenek kiválasztani a legjobbakat, írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink