hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Célegyenesben a komputeres agymodell

A számítógépes agymodellezés jelentős állomásaként a közelmúltban megkezdődött a neokortex működő makettjének elkészítése. Hogy komoly próbálkozásról van szó, azt jelzi egyrészt a (mű)hely, a svájci Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (az egyik legrangosabb svájci egyetem) másrészt pedig a „technikai főszereplő”, az IBM eServer Blue Gene szuperszámítógép. Utóbbiról annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy maga a cég évek óta élen áll a szuperszámítógép- gyártók versenyében, a Blue Gene pedig maga a bajnok, vagyis az eddigi legokosabb számítógép.

Az agy működési mechanizmusairól meglehetősen keveset tudunk – különösen ahhoz képest, hogy az orvostudományi kutatások egyik kiemelt célterületéről van szó –, de az utóbbi években a számítástechnika fejlődése újabb lökést adott a kutatásoknak. Immár léteznek olyan nagy teljesítményű számítógépek, amelyek tényleg képesek hasonló kunsztokra, mint az agy. A modellezés fő célja nem az intelligencia „másolása”, hanem olyan komoly betegségek kialakulásának megértése (és lehetőség szerint megelőzésük), mint az autizmus, a skizofrénia vagy a depresszió, illetve a kapcsolat megtalálása az agyműködés genetikai, molekuláris és kognitív szintjei között, szintén elsősorban a diszfunkciók kiküszöbölésének reményében.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HARGITAI MIKLÓS ZOLTÁN
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés