hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Cáfolt mítoszok

A leggyakoribb egészségügyi hiedelmeket próbálta cáfolni vagy igazolni tudományos adatokkal két amerikai kutató, akiknek írása a British Medical Journal című szakfolyóirat heti számában jelent meg.

"Orvosok és nem-orvosok is hisznek időnként olyan dolgokban, melyek egyszerűen nem helytállóak" - véli Rachel Vreeman és Aaron Carroll, az Indiana Egyetem orvosi karának kutatói. Korábbi vizsgálatok áttanulmányozása és a weben való bizonyítékkutatás után alakították ki véleményüket.
Másnaposság ellen nem segít az aszpirin, a banán és a sok víz sem. A maródiság megelőzésére és csökkentésére akkor van esély, ha egyáltalán nem vagy csak módjával iszik az ember.
Nincs rá bizonyíték, hogy a késői vagy éjszakai evés jobban hizlal, mint a nappali. Azok az elhízott emberek, akik éjszaka nassolnak, valójában napközben is többet esznek a kelleténél - állítja egy svéd vizsgálat. A szükségesnél nagyobb kalóriabevitel az elhízás oka, függetlenül attól, mely napszakban vesszük magunkhoz - állapítják meg a kutatók.
Nem a sok édességtől, csokoládétól, süteménytől hiperaktívak a gyerekek az ünnepek alatt sem. Nincs összefüggés a cukorfogyasztás és a hiperaktív viselkedés között a tanulmány szerint.
Nem igaz, hogy azért kell télen sapkát viselni, mert a fejünkön keresztül veszítjük a legtöbb hőt. Valójában a testünk valamennyi fedetlenül hagyott részén veszítünk hőt.
A mérgezőnek hitt mikulásvirág meglehetősen ártalmatlan. Az Egyesült Államokban jelentett 22 793, mikulásvirággal való "találkozásból" egy sem végződött halállal, az esetek 96 százaléka nem igényelt orvosi kezelést és egy sem járt komolyabb mérgeződéssel. Egy patkányokkal végzett kísérlet nem találta toxikusnak a növény nedveit.
Nem igazolódott, hogy az ünnepek környékén kiugróan emelkedne az öngyilkosságok száma. A sötét téli idő sem növeli az öngyilkossági arányt, sőt világszerte több az öngyilkosság nyáron, mint télen - állítják a kutatók.


MTI/Reuters

cimkék

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink