hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Budapesten „javítják” az erdélyi szívet

– Pizzát! – felelte a négyéves Papp Arnold arra a kérdésre, hogy mit szeretne először enni, ha elhagyja a kórházat. Nem kellett sokat várnia az olasz tésztára: egy nappal azután, hogy megműtötték a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjában, ki is került az intenzív osztályról, rá egy napra pedig már haza is térhetett a szüleivel Szatmárnémetibe.

Arnold a tizenegyedik határon túli szívbeteg kisgyermek, akin a Rotary Club Gift of Life (Ajándékozz életet!) elnevezésű programja keretében Budapesten hajtottak végre szívkatéteres beavatkozást.

– Olyan speciális eljárásról van szó, amellyel számos veleszületett szívbetegséget meg lehet gyógyítani sebészkés nélkül – mondja Szatmári András professzor, a kardiológiai intézet szakmai igazgatója.

– Mivel nincs szükség a mellkas feltárására, így elkerülhető az elhúzódó felépülés és a szövődmények kockázata. A gyerekek már a speciális beavatkozást követő második napon haza is térhetnek, harmadnap pedig óvodába-iskolába mehetnek. Mire Arnold felnő, el is fogja felejteni a szívbetegségét.

Az egész világot behálózó, főként közösségépítéssel és karitatív tevékenységgel foglalkozó Rotary Club jelenleg 67 országban működteti az Ajándékozz életet! programját, amelynek keretében eddig 12 ezer gyermek szívműtétjét finanszírozta. Lépi Roland, a Gift of Life magyarországi projektvezetője szerint azért van szükség világszerte a szervezet segítségére, mert sok helyen hiányzik a legmodernebb infrastruktúra és a speciális eljárások alkalmazásához szükséges szaktudás – írja a Népszabadság.

A hosszú távú megoldást segíthetné, ha valamennyi környező országban kiépülne a speciális szívkatéteres eljáráshoz szükséges infrastruktúra, és az ottani orvosok is elsajátíthatnák a módszer alkalmazásához szükséges ismereteket. Csak ezek után lehet esély arra, hogy a szomszédos államok társadalombiztosításai bevállalják a szívkatéteres eljárás finanszírozását.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés