hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Budapesten 100-ból egy-két ember már fertőzött lehet

Az elmúlt hetekben felgyorsult a koronavírus-járvány terjedése az országban, a legtöbb új fertőzött Budapesten van, írja a Portfolio. Elemzésük szerint ma már 100-ból egy-két ember fertőzött lehet a fővárosban, ami azt sejteti, hogy a következő időszakban is kellemetlen számokat látunk majd.

Egy hét alatt alig több mint 2400, két hét alatt pedig 3200 koronavírusos esetet diagnosztizáltak Magyarországon. Nyáron kifejezetten kevés beteg volt ahhoz képest, hogy a környező országok többségében több fertőzöttet diagnosztizáltak, azonban az utóbbi hetekben fordult a kocka. Magyarországon korábban nem látott sebességgel kezdett el gyorsulni a vírus terjedése: a külföldről az iskola kezdés előtt hazatérő magyarok behurcolták a vírust, belföldön pedig már könnyen terjedt, hiszen jelenleg nincsenek érvényben lévő érdemi/szigorú korlátozó intézkedések, amelyek viszont vannak, azokat sokkal kevesebben tartják be, mint korábban.

A koronavírus-járvány első időszakának egyik tanulsága az volt, hogy a magyar járványügy nagyjából minden 14-15. esetet diagnosztizálja, és nincs okunk azt feltételezni, hogy most jobb lenne a detektálási arány. Szlávik János főorvos szerint tízszer-hússzor annyi eset lehetett nyáron is, mint amennyit diagnosztizáltak, de Röst Gergely járványügyi matematikus is úgy véli, hogy legalább annyi most a nem diagnosztizált eset, mint korábban. Sőt, szerinte most több eset maradhat feltáratlanul.

Mivel a fiatalok körében a tünetesek aránya kisebb, és most közöttük terjed a vírus, attól tartok, hogy a jelenlegi detektálási arányunk még rosszabb lett - mondta Röst a Portfolio-nak. Merleky Béla, a Semmelweis Egyetem rektora pedig egyenesen úgy véli, hogy 20-szor annyi beteg lehet, mint amennyit detektálnak.

Budapesten már a népesség 0,8, illetve 1,6%-a fertőzött lehet a számítások szerint, ha minden tizedik, illetve huszadik esetet azonosítják. Vagyis 14-29 ezer fertőzött lehet a fővárosban, az egész országban pedig 32-65 ezren lehetnek összesen azok, akik koronavírusosak a fenti számítással.Merkely Béla ennél is többre, 100 ezerre becsüli a fertőzöttek számát.

A teljes elemzés

(forrás: Portfolio)

cimkék

hirdetés

Könyveink