hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Búcsú a gyógyszerautomatáktól

Számos rendelkezés egyszerűsítésére, módosítására készül az egészségügyi szaktárca. Átrendezik például a patikák gyógyszereken kívüli árukínálatát, rövidebb pórázra fogják a gyógyszer-nagykereskedőket, s a recept nélkül vényköteles gyógyszereket vásárló egészségügyieket.

A rendelkezések egyike a kábítószer tartalmú, illetve pszichotróp gyógyszereket érinti. A fenti készítmények szedésére szorulók meglehetősen bonyolult engedélyezési eljárást kénytelenek betartani, amennyiben három napnál hosszabb időre külföldre utaznak, s gyógyszereiket magukkal vinnék.  Ehhez jelenleg a háziorvosi igazolás mellett be kell szerezni az ÁNTSZ kistérségi intézetének engedélyét is. Hosszabb időtartamú út esetén ráadásul az ügymenetbe be kell kapcsolódnia az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalnak (EKH), illetve adott esetben az igazolást el kell juttatni a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságához is. A tervezett intézkedés – tekintettel az esetek csekély számára, s az eljárás bonyolultságára – megszüntetné az ÁNTSZ szerepét, a feladatot egyértelműen az EKH-hez telepítve.

A gyógyszertárak nem vegyeskereskedések, feladatuk elsősorban az, hogy népegészségügyi találkozási pontként működjenek, hangsúlyozta az elmúlt hetekben többször is az egészségügyért felelős államtitkár, Szócska Miklós. Ennek megfelelően tervezik újraírni azt a rendelkezést, amelyben megszabják, hogy a gyógyszereken kívül mit árusíthatnak a patikák. Bár jelenleg meglehetősen széles áruválaszték tartását teszik lehetővé, e termékek némelyikével – mint például az olvasó-, tartalék- és napszemüvegekkel – azonban egyetlen patikában sem találkozhatunk. Sok egyéb készítmény került azonban a gyógyszertárak polcaira, amit most levennének onnan. Ezek közé tartoznak például a fogyást elősegítő, csökkentett energiatartalmú, valamint a diabetikus élelmiszerek. A szakértők szerint ugyanakkor a patikák kínálatába kívánkoznak a csecsemők és gyermekek táplálásával összefüggő, valamint a szoptatási kellékek.

Ugyancsak a gyógyszer kiskereskedelmet érinti, hogy jogszabályi szinten is megszüntetik az automatából történő gyógyszerárusítás lehetőségét.

A készítmények egy szűk körét leszámítva az orvosok – amennyiben végzettségüket hitelt érdemlően tudják igazolni – recept nélkül, fogyasztói áron, lényegében megvásárolhatják a vényköteles gyógyszereket. E gyakorlat terjedése miatt – és mert nem feltétlenül csak orvosok kezdtek élni e lehetőséggel, s mert a vásárolt készítmények között meglehetősen magas arányban voltak pszichotrop anyagok – a jövőben dokumentálni kell ezeket a vásárlásokat, feltüntetve a gyógyszer nevét, az átvevő igazolványának számát, a kiadó és az átvevő aláírását.

Rövidebb pórázra fogják a gyógyszer-nagykereskedőket is, akik a jövőben kizárólag a gyártóktól, illetve gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezetektől szerezhetik be készleteiket. A szigorítást a minőségbiztosítási lánc színvonalának fenntartása teszi szükségessé, mivel előfordul, hogy a nagykereskedő gyógyszertártól /!/ vagy nagykereskedelmi engedéllyel nem rendelkező társaságtól vásárol. Ugyancsak a nagykereskedőket érinti, hogy meghatározzák azokat az eseteket, amikor a kisebb-nagyobb változások bejelentése helyett módosítaniuk kell engedélyüket.

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink