hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Brutálisan növelte a Covid a kórházi halálozást

A Covid úgy szedett több áldozatot az influenzánál, hogy intézkedésekkel és oltásokkal igyekeztek mérsékelni a járvány erjét, írja a 444.hu.

A koronavírust relativizálók körében unalomig ismételt mondás, hogy az operatív törzs jelentésében feltüntetett hivatalos covid-áldozatok nem is a koronavírus miatt haltak meg, hanem más betegségük volt. Csak azért kerülnek a hivatalos áldozatok közé a statisztikai trükkel, hogy egy nagy átverés részeként veszélyesebbnek mutassák a koronavírust, és örökre bezárhassanak mindenkit a lakásba.

Három különböző statisztika összefésüléséből úgy látszik, hogy nincs igazuk. Amire persze még mindig lehet azt mondani, hogy három statisztikát is meg lehet hamisítani, de azért vessünk ezekre egy pillantást.

A három statisztika:

  • a magyarországi összhalálozás a Központi Statisztikai Hivatal adatbázisából havi bontásban
  • a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő havi jelentései a fekvőbeteg-szakellátásról, ebben vannak adatok a kórházi halálozásokról
  • és az operatív törzs napi jelentései, amiből havi statisztikát készített a 444.hu

Ezekből tisztán látszik a koronavírus-járvány hatása a halálozásra a 2020 őszi második, a 2021 tavaszi harmadik és a 2021 őszi negyedik hullámban.

A koronavírus előtt döntően az influenzavírus erőssége határozta meg, hogy az előző évihez képest többen vagy kevesebben hunytak el.

A covid hatása brutálisabb. A szokásos influenzajárványoknál úgy szedett több áldozatot, hogy előbb járványügyi intézkedésekkel, majd - az influenza elleninél jóval nagyobb számú és hatékonyabb - oltásokkal igyekeztek az erejét csökkenteni.

A 2021-es magyarországi halálozás 10 százalékkal (13 998-cal) haladta meg a 2020-as adatot, és 20 százalékkal (25 397-tel) a 2019-est, amikor még nem volt koronavírus-járvány. Az operatív törzs jelentései alapján viszont ennél is többen, 29 ezren haltak meg tavaly koronavírusban.

Ennek az egyik magyarázata éppen az influenza. A járvány első másfél évének többlethalálozását vizsgáló elemzésében Tóth G. Csaba közgazdász-demográfus a halálozási statisztikák alapján úgy számolt, hogy a koronavírust megelőző években átlagosan 3 000 körüli áldozata lehetett az influenzának Magyarországon. Viszont a meghozott járványügyi intézkedések miatt lényegében nem volt influenzajárvány 2021 telén-tavaszán. A korábbi évekhez képest ez nagyjából háromezerrel csökkenthette az összhalálozást Magyarországon. A koronavírus viszont minden következményével együtt ennél majdnem tízszer több áldozatot szedhetett.

A teljes elemzést a 444.hu közli.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink