hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Brutális létszámcsökkentés a GSK-nál

Közel negyven százalékos létszámcsökkentésre kényszerült a GSK Pharma üzletága – mondta  Leitner György, a GlaxoSmithKline ügyvezető igazgatója a Weborvosnak.

Leitner György 2012-re is cudar évet jósol:

- A Széll Kálmán Terv nehéz helyzetbe hozza a gyógyszeripart. Nehéz ezt megérteni, hiszen például csak 2010-ben a nemzetközi cégek 100 milliárd forint bruttó hozzáadott értékkel járultak hozzá a magyar gazdasághoz! Ugyanakkor a Széll Kálmán Tervben 2012-re 83, a 2013-2014-re 120-120 milliárdos gyógyszerkassza csökkentést rögzítettek. Az anomália következményeként a gyógyszerkassza negyedét a gyógyszeripari cégeknek kell állniuk. És akkor még nem is volt szó arról, hogy az innovatív gyártók megannyi állami feladatot is magukra vállaltak: egészségügyi intézményeknek nyújtottak termékeikből kedvezményeket, az orvosképzést támogatottak, különböző gyógyszer és pénzadományokat adtak, sokat jelentő kutatást-, fejlesztést finanszíroztak. Ezek legalább 36 milliárd forint kiadást jelentettek a cégeknek, másként fogalmazva, ennyivel könnyítettek a magyar gazdaság terhein. Várhatóan 2012-ben, terheink növelése nyomán kénytelenek leszünk az ebbéli többletet csökkenteni…

A gyógyszerkassza tervezésénél a gazdaságpolitikával foglalkozókat megkülönböztetés nélkül mindenekelőtt a pénzügyi megközelítés vezérli. Csakhogy erre a cégek logikus válasza, hogy másutt ruháznak be, s nem Magyarországon, hanem, Szingapúrban kutatnak, fejlesztenek. Várhatóan 2 ezer magasan képzett szakembert kell elküldeni az iparágból, akik közül sokan külföldön keresnek maguknak munkát. Azt hiszem, csak a szürkeállomány-vesztés nagyobb veszteség lehet, mint ami megtakarítást terveznek a gyógyszerkasszánál – mondta Leitner György a Weborvosnak.

(forrás: WebOrvos)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés