hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Brüsszel már figyeli a patikák kisajátítását

Újabb uniós kötelezettségszegési eljáráshoz vezethetnek a kormány patika-kisajátítási tervei – írja cikkében az index.hu.

A lap információi szerint a napokban az EU pilot eljárását el is indították, és a kérdéseket megküldték Brüsszelből, e konzultáció hírét a szaktárca is megerősítette.

Az előzmény a gyógyszerforgalmazásról szóló törvény 2010-es módosítása, miszerint az országban működő közel 2400 gyógyszertárban mindenütt biztosítani kell, hogy az úgynevezett személyi jogos patikusok és az üzletben dolgozó gyógyszerészek tulajdoni hányada 2014. január 1-ig meghaladja a 25 százalékot, 2017. január 1-ig pedig az 50 százalékot. Amennyiben ez nem történik meg, és a cégbíróságon nem vezetik át időben a változást, a gyógyszertárat be kell zárni.

A tulajdonos cégek természetesen maguktól nem adnák el a vállalkozásokat, és a patikusok jelentős része sem szívesen adósodna el hosszú évekre, és venne a nyakába vagyoni felelősséget. Választásuk azonban nem lesz: ha nincs adás-vétel, a munkahely is megszűnik.

A kormány állami kamattámogatású diákhitelszerű konstrukciót készít elő a gyógyszerészeknek. Az egész műveletre az MFB-nek egy 10 milliárdos nagyságrendű patikalapot kell létrehoznia, amelynek a fele megy majd az idei célkitűzés, a 25 százalékos szint elérésére.

A számok azt jelzik, hogy a kormányzati tervek szerint összességében nem több, mint 8-9 milliót szánnának egy-egy patika 50 százalékos tulajdonrészéreolvasható az index.hu-n.

(forrás: Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink