hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Brüsszel figyelmeztet a gyógyszerhamisítás veszélyeire

A gyógyszerhamisítás egyre gyakoribb jelenséggé válik, az Európai Unió háttérbe szorult a gyógyszeripari innováció terén, és az orvosságokra vonatkozóan az európai betegek még mindig egyenlőtlenül jutnak információhoz - állapította meg szerdán közzétett helyzetértékelésében az Európai Bizottság.

Az EU legfőbb végrehajtó testülete e gondok megoldása érdekében javaslat-csomagot terjesztett elő. Ez jogalkotási indítványt tartalmaz a hamisítás, valamint a gyógyszerek illegális terjesztése ellen, a vényköteles gyógyszerekkel kapcsolatos jó minőségű információk mindenki számára történő hozzáférésének biztosítása érdekében, továbbá a gyógyszerek biztonsági vizsgálatáért felelős uniós rendszerek megerősítésére.
Emellett a brüsszeli Bizottság leszögezi, hogy eszmecserét kell folytatni a tagállamokkal arról, miképpen lehet javítani a piacra jutás lehetőségét az árképzéssel és a visszatérítésekkel kapcsolatos határozatok átláthatóbbá tétele révén. A Bizottság szerint kezdeményezni kell az uniós gyógyszerkutatás fellendítését, valamint serkenteni kell a gyógyszerbiztonsági együttműködést nem csupán az EU fő partnereivel - az Egyesült Államokkal, Japánnal, Kanadával -, hanem a gazdaságilag felemelkedő partnerekkel - Oroszországgal, Indiával, Kínával - is.
A gyógyszeripar jelenleg több mint 634 ezer személyt foglalkoztat Európában, és az EU a kutatási és fejlesztési kiadások több mint 17 százalékát fordítja a gyógyszeriparra.

Kárpáti János (MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink