hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Vélemény

Brit orvosok a receptdíj eltörléséért

A Brit Orvosszövetség (BMA) sürgette az angol kormányzatot, hogy Waleshez, Észak-Írországhoz és Skóciához hasonlóan szüntesse meg a receptdíjat, mivel megakadályozhatja a betegeket abban, hogy beszerezzék szükséges gyógyszereiket.

Angliában jelenleg tételenként 7,1 font receptdíjat kell fizetni. Mentességet élveznek azonban a 60 éven felüli idősek, a 16 év alatti fiatalok, a segélyen élő emberek, a terhes nők és bizonyos krónikus betegségben szenvedő betegek, akik állandó gyógyszert igényelnek (pl. diabétesz, epilepszia). Áprilistól kezdődően a rákbetegek is térítésmentesen juthatnak receptekhez, még a betegségüktől független gyógyszerek esetében is.
A kormány vizsgálja, hogyan lehetne kiszélesíteni a receptdíj fizetéstől mentes betegségek listáját. A vizsgálatot illetően a BMA felhívást intézett a díjak eltörlésére a maradék esetekre is. Véleményük szerint a jelenlegi mentességek kiszélesítése az egész rendszer teljes átalakítása nélkül pusztán a nyertesek és vesztesek új önkényes csoportját teremtené meg. Az Orvosszövetség a jelenlegi rendszert elavultnak, romlottnak és sok betegre nézve az egészségre károsnak tekinti. Megkérdőjelezi a jelenlegi mentességi lista kiszélesítésének értékét bonyolultsága okán, és amiatt, hogy a vények csupán 11 százaléka von maga után díjakat.
A BMA elnöke üdvözli, hogy a krónikus betegségben szenvedő betegek térítésmentesen jutnak gyógyszerhez, de mindez még nem elégséges és sok beteg számára nem igazságos. A nagyobb mentességi lista csak egy olyan képtelen helyzethez vezetne, hogy a receptek csak igen kis hányada vonzana díjat maga után. A legegyszerűbb és legigazságosabb megoldás a receptdíj teljes megszüntetése lenne. A Patients Association nevű betegszervezet is régóta támogatja a receptdíjak eltörlését és üdvözli a BMA állásfoglalását. Szerintük ha az National Health Service (NHS) fő elve valóban az ingyenes egészségügyi ellátás nyújtása, ennek ellentmond a betegek számára igazságtalan receptdíj. Angliában a receptek 89 százalékát térítésmentesen adják ki, a maradék jelentős bevételt jelent az NHS számára – 437 millió fontot 2009/10-ben.

HealthOnLine

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés