hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

BRD4-szelektív kis molekulák a HIV szuppressziójára

A PharmaOnline szerint egy amerikai kutatócsoport olyan kis molekulákat állított elő, amelyek sikeresen nyomhatják el a dormanciában lévő HIV reaktivációját az antiretrovirális kezelés abbahagyását követően.

A University of Texas kutatócsoportja a Journal of Clinical Investigation folyóiratban közölt cikkében arról számolt be, hogy sikerült olyan kis molekulákat előállítaniuk, amelyek jelentősen csökkenthetik a HIV reaktivációs képességét az antiretrovirális kezelés abbahagyását követően. A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Qingli Niu et al. Structure-guided drug design identifies a BRD4-selective small molecule that suppresses HIV, Journal of Clinical Investigation (2019).

A HIV okozta fertőzés kezelése azért igen nehéz, mert a vírus integrálódik a megfertőzött személy genetikai kódjába, és konstans dormanciába kerül. Ezért a jelenleg alkalmazott antiretrovirális (ART) kezelések csak szuppresszív, de nem kuratív hatásúak, és ha a beteg valamilyen okból abbahagyja az ART gyógyszer(ek) szedését, a vírus azonnal reaktiválódik, majd pusztítani, gyengíteni kezdi az immunrendszert, írja a lap.

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

A HIV kezelés fejlesztésének egyik fontos távlati célja az ART gyógyszerek szedése nélküli tartós remisszió elérése, melynek az új kutatás adhat lendületet. A University of Texas kutatói a humán BRD4 fehérjét (bromodomén-4 fehérje) és kapcsolt mechanizmusait tárták fel, és felfigyeltek arra, hogy a protein fontos szerepet játszik a HIV génről újonnan képződő másolatok létrehozásának regulációjában. A kutatócsoportnak sikerült olyan kis molekulákat megtervezniük, szintetizálniuk és modelleken értékelniük, amelyek szelektíven átprogramozzák a BRD4-et a HIV szuppressziójára.

Vizsgálataik során találtak egy ZL0580 kódnévre keresztelt molekulát, melynek alkalmazásával jelentősen csökkenthető volt a dormanciában lévő HIV vírus reaktivációja az ART kezelés abbahagyását követően a korábban antiretrovirális terápiával kezelt, HIV-fertőzött betegek vérében. Ez a kezelés sem kuratív tehát, és nem alkalmazható monoterápiában első vonalas kezelésként, ám túl azon, hogy lerövidítheti az egyébként élethosszig tartó ART-kezelés időtartamát, új megközelítést is felvet a HIV elleni küzdelemben. A kutatócsoport jelenleg a molekula kémiai szerkezetének optimalizálását végzi, és reményeik szerint hamarosan megkezdhetik az állatokon végzett vizsgálatokat.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink