hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Bővült a lista: szúnyog, szex, vérátömlesztés...

Alig néhány hónappal az olimpiai játékok előtt még mindig aggodalomra ad okot a többek között Zika vírust is terjesztő egyiptomi szúnyog. Brazíliában az eddig ismert legsúlyosabb járványt élik át – írja a NOL.

Egyre nő azoknak a csecsemőknek a száma, akik Zika vírussal fertőzött anyától születtek. Október óta  3 893 mikrokefáliás esetet jelentettek.

Megkezdik a sportlétesítmények helyszínének megtisztítását a szúnyogok petéitől, és rendszeresen irtják majd a Zika vírus, a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő egyiptomi szúnyogokat. A brazil egészségügyi miniszter azzal igyekszik megnyugtatni az embereket, hogy az augusztus ott hűvösebb és szárazabb időszak, és jóval kevesebb lesz a szúnyog – írja a NOL.

Időközben Európát is elérte a vírus. Három britnél mutatták ki a Zikát, ők korábban Kolumbiában, Suriname-ban, illetve Guyanában jártak. A brit közegészségügyi hivatal szerint a vírust kizárólag az érintett területen kaphatták el a fertőzöttek.

Jelenleg sem védőoltás, sem gyógyszer nem áll rendelkezésre a fertőzés megelőzésére. Az utazók kizárólag a szúnyogcsípések elkerülésével tudják megelőzni a betegséget, vagyis megfelelő rovarriasztóval és öltözettel. S noha eddig úgy tudták, hogy a betegséget a szúnyogok terjesztik, az amerikai járvány- és közegészségügyi központ (CDC) legújabb jelentése szerint a vírus szexuális érintkezés során és vérátömlesztéssel is elkapható – olvasható a nol.hu-n.

 

(forrás: nol.hu)
hirdetés

Könyveink