hirdetés
2018. november. 19., hétfő - Erzsébet.
hirdetés

Börtönt szabtak ki a petesejt-exportáló orvosokra

Jogerősen három év börtönbüntetésre ítélt a román legfelső bíróság több orvost, akiket illegális petesejt-kereskedelem miatt találtak vétkesnek - közölte a Mediafax hírügynökség.

hirdetés

A bukaresti Sabyc magánkórház "gyermekgyárként" működött 2009-ben, amikor az ügyészek lecsaptak a vádlottakra, és letartóztatták őket. Az ügy fő vádlottja Harry Mironescu nőgyógyász volt, aki a magánkórház vezetője volt egyben. A vádirat szerint bűnszövetkezetet hozott létre, amely illegális petesejt-kereskedelemmel foglalkozott, és ebből a tevékenységből komoly pénzösszegre tett szert.

A magánkórház fő tevékenysége az volt, hogy 18 és 30 év közötti egyszerű és tanulatlan romániai nőktől petesejteket vásároltak, majd azokat meddő izraeli és német nőkbe ültették be, hogy ez utóbbiak gyereket vállalhassanak.

A petesejtdonorok 200-250, esetenként 800-1000 eurót kaptak, a Németországban és Izraelben élő női ügyfelek a mesterséges megtermékenyítésért 10-15 ezer eurót is fizettek a magánkórháznak, amelyet egy izraeli orvos család alapított.

A kórház vezetőjén kívül Natan Lewit és Genia Ziskind orvosokat is három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, akárcsak Yair Miront, a kórház vezetőjének fiát, valamint Cecilia Borzát, aki az orvosok és a páciensek elszállásolását, valamint a műtétek előkészítésével kapcsolatos formaságokat intézte.

A per több mint négy és fél éven át tartott. Első fokon a vádlottakat öt év letöltendő szabadságvesztéssel sújtották, másodfokon a Bukaresti Ítélőtábla három évre enyhítette a büntetésüket, a legfelső bíróság most ez utóbbi ítéletet hagyta helyben.

A román törvények tiltják az anyagi ellenszolgáltatásért történő petesejt-adományozást.

(forrás: MTI)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink