hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Börtöncégektől kell rendelniük a kórházaknak

Orvosi köpenyt, pizsamát, borítékot vagy szivacsmatracot az idei évtől kötelesek  büntetés-végrehajtástól beszerezni az állami kórházak.

Az állami kórházaknak, a szociális ágazathoz és a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó intézményeknek ettől az évtől írja elő egy kormány-, valamint egy belügyminisztériumi rendelet, hogy amit csak lehet, a büntetés-végrehajtástól (bv) kell beszerezniük.

A börtönökben, valamint a bv 12 gazdasági társaságában több mint három- és félezren dolgoznak, ez meghaladja a fogva tartottak egyharmadát. Az átaluk előállított termékek, illetve nyújtott szolgáltatások köre igencsak széles; gyártanak munkaruhát, cipőt, fűrészárut, egészségügyi papírokat, fémszerkezeteket, iroda- és konyhabútorokat, foglalkoznak nyomdaipari tevékenységgel éppúgy, mint hulladékgazdálkodással és textiltisztítással.

A vg.hu szerint ezeket a termékeket a jogszabályok alapján gyakorlatilag értékhatártól függetlenül a BVOP-tól kell beszerezniük az érintett intézményeknek.

A 100 ezer forintnál drágább, de a közbeszerzési értékhatárt (ez jelenleg 8 millió forint) el nem érő termékeknél és szolgáltatásoknál kötelező a BVOP Központi Ellátó Szervétől (KESZ) ajánlatot kérni. A hulladékkezelésnél a kötelezettség már 100 ezer forint alatt él. De a 8 millió forintot meghaladó tervezett beszerzésekről is tájékoztatni kell a KESZ-t. Ha az ki tudja elégíteni az igényt, ismét csak vele kell szerződnie az intézménynek.

Ha a szükséges mennyiségű orvosi köpenyt vagy pizsamát, borítékot vagy szivacsmatracot szállítani tudja a BVOP, akkor azt a kórház köteles tőle megrendelni. Ez alól csak akkor kaphat felmentést, ha „hitelt érdemlően bizonyítani tudja”, hogy az ajánlott árnál 20 százalékkal olcsóbban is be tudja szerezni a piacon ugyanazt a terméket.

hirdetés

Könyveink