hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Bőrelváltozások vizsgálata képalkotással

A legmodernebb kamerákkal, például a hőérzékeny képet készítőkkel ki lehet mutatni egy táj rendellenességeit, teszem azt, a foltokat egy erdőben, amelyek arra utalnak, hogy a növényzet ott fertőzött. Most ugyanezt a módszert használták fel a bőrelváltozások felfedésére.

Az orvosok rendszerint úgy diagnosztizálják a pszoriázist, hogy vizuálisan felbecsülik, a bőr hányadrészét borítják léziók, s ezeken a helyeken mennyire vörösödött ki, vastagodott meg és lett pikkelyes a bőr.

Ezek a megfigyelések nagyon szubjektívek, s ez indította Francisco Tauskot, a New York-i Rochesteri Egyetem munkatársát és kollégáit arra, hogy megnézzék, nem lehet-e képalkotó eljárással pontosabb eredményt kapni.

Bőrelváltozások vizsgálata képalkotással

 

Az előzetes vizsgálatok során kiderült, hogy a termális kamerák alkalmasak a bőrelváltozások fokának mérésére, mivel a léziók területén fokozott a vérkeringés, s ezért ezek a területek melegebbek környezetüknél.

Egy másik lehetséges módszer az, hogy ultraibolya (UV) fényben fényképet készítenek a bőrről, s ezen látszanak a kemény plakkok, mivel ezek egy UV fényben fluoreszkáló aminosavat tartalmaznak.

Mindkét eljárás kimutatott olyan területeket is, amelyek szabad szemmel normálisnak látszottak, ami azt jelenti, hogy e módszerekkel előre lehet jelezni, hogy hol fognak a közeljövőben elváltozások kialakulni a bőrön.

A kutatócsoport jelenleg anyagi forrást próbál szerezni a klinikai vizsgálatok lefolytatásához.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, New Scientist)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink