hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Bonyolultabbá válhat a kötszerellátás

A támogatási összeg jövőre hétmilliárd forinttal lesz kevesebb, ami 14 százalékos csökkenést jelent. Csak azt remélhetjük, hogy a betegek által fizetendő térítési díjak nem emelkednek – mondja a Magyar Hírlapban Tóth Zoltán, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Számos termékkörben azonban romolhat az ellátás, és jobb minőségű, hatékonyabb eszközök továbbra sem szolgálhatják a gyógyítást.

– Milyen változtatásokat tart a legfontosabbnak a következő években?

– A rászorulókat szolgálná, ha a segédeszközök áfája tizennyolc százalékra csökkenne, így a betegeknek is kevesebbet kellene fizetniük. A támogatott termékek forgalmi adójának átlag nyolcvan százalékát ugyanis az állam fizeti, azaz egyik zsebéből a másikba teszi. A betegek számára viszont lényeges tehermentesítést jelentene. Nagyon fontos lenne úgy változtatni az ellátáson, hogy aki munkába jár – legyen rokkant vagy volt rokkantnyugdíjas –, több és jobb eszközt kapjon. Lényeges az is, hogy ne legyenek olyan jogszabály-változtatások, amelyek rontják a betegellátást, és bürokratikus többletterhet rónak az orvosokra, vagy nehezítik és drágítják a vállalkozók, szállítók munkáját.

– Azért érdekes, amit mond, mert egy konferencián éppen ön jelentette ki, hogy támogatják az egészségügyi kormányzat munkáját.

– A törekvések zömét valóban támogatjuk, ám azt például nem, hogy meg akarják változtatni a súlyos sebek kötszerrel történő ellátásának és kezelésének eddigi rendjét, beleértve a rászorulókhoz való eljuttatás bevált gyakorlatát is. Sajnos olyan rendeletmódosítás készült, hogy az eddigi hat hónap helyett három hónap után például lábszárfekélyre csak a megyei egészségbiztosító engedélyével adható korszerű, a gyógyulást segítő kötszer. Az engedély kérése rengeteg papírmunkát igényel az orvostól, és jó esetben harminc nap után adna zöld utat. Addig a seb elfertőződik, kiterjed, mélyül. Miért van erre szükség, ha egyszer a kötszereket most is csak a szakorvosok írhatják fel?

– Mit tett a szövetség, hogy ne így legyen?

– Többször leírtuk, elmondtuk a véleményünket, de eddig nem hallgattak ránk.

– A betegek szempontjából hogyan alakul a segédeszközök ára jövőre?

– Ha nem csökken a köztámogatás mértéke, akkor az áfaemelkedés miatt majd két százalékkal kell többet fizetniük. Fontos tény az is, hogy a támogatotti körben az árak kötöttek, viszont nyolc éve nem emelkedtek. Ezalól egy kisebb termékkör jelent kivételt, amelynél hét év után húsz-harmincszázalékos áremelést fogadott el az OEP. A többi termék árát a szolgáltatási és kereskedelmi költséginfláció, a termelői árak emelkedése és a forintárfolyam romlása miatt nem lehet az eddigi szinten tartani. Több tucat forgalmazói bolt zárt már be vagy zár be. Sok gyártó, kereskedő már nem tudja a biztosító által elfogadott és a törvény által előírt áron biztosítani az ellátást. Ezen a helyzeten változtatni kell, megosztva az elkerülhetetlen áremelkedések terheit a biztosító és a felhasználók között.

A teljes interjú 

Niczky Emőke
a szerző cikkei

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink