hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Boncasztalon a gyógyszerkassza

Minden idők talán legdurvább megszorítása vár jövőre a betegekre, ismertté vált ugyanis, miként vonja ki az Orbán-kormány a Széll Kálmán-tervben előírt 83 milliárd forintot a gyógyszerkasszából.

Sanyarú évek várnak a tartósan gyógyszerszedésre szorulókra, de magára a piaci szektorra és a patikákra is, hiszen az Orbán-kormány a gyógyszerkassza jelenlegi forrásainak több mint egyharmadát vonja ki a rendszerből – írja a Népszava. Múlt héten lezárult a társadalmi véleményezésre szánt kétnapos időkeret, s noha a Széll Kálmán Terv (SZKT) megvalósításához szükséges, 2012-re szóló egészségügyi törvénymódosítások vélhetően kevesek számára váltak világossá, információik szerint e héten már tárgyal is az Orbán-kormány a javaslatról. Miután az SZKT miatt elkerülhetetlen módosításokat még a költségvetés megszavazása előtt kell elfogadni, várhatóan rohamtempóban voksolnak a javaslatról.

Már korábban is egyértelmű volt, hogy a júliusban életbe lépett 11 pontos intézkedéscsomag a gyógyszertámogatási rendszer átalakítására csak arra elég, hogy a kassza idei 343 milliárdos "alultervezéséből" származó 25,9 milliárdos hiányt eltüntessék, a Fidesz-kabinet mégis azt gondolja, hogy a megszorító csomagja által előírt 83 milliárd forintos jövő évi megszorítás döntő részét ezek az új szabályok termelik majd ki. Mint ismert: jövőre 83, 2013-ban pedig újabb 37 milliárd forintot vonnak el a gyógyszerár-támogatási rendszerből az SZKT miatt.

A mostani tervek, csakúgy mint az eddigiek, rendkívül rosszul fogják érinteni a betegeket, főként a tartós gyógyszerszedésre kényszerülőket. Idén kétszer is jelentős drágulás volt tapasztalható az ártámogatás csökkentése vagy megvonása miatt; a kombinációs hatású készítmények, a vérnyomáscsökkentők és más, például koleszterincsökkentő gyógyszerek, ezernyi medicina ára nőtt, noha ezzel párhuzamosan 908 vényköteles gyógyszeré csökkent.

Tovább szigorítaná a kormány az egyedi méltányosság szabályait; azaz gyakorlatilag megvonná a ritka betegségben szenvedők támogatás nélküli, drága készítményeihez adott hozzájárulást, melyet eddig az OEP ítélhetett meg bizonyos esetekben. Erre egyébként már 2010 óta is az azonos hatóanyaggal végzett terápia esetében legfeljebb 50 betegnek volt lehetősége, most azonban úgy szabályoznák, hogy a biztosító döntsön: vagy 50 főnek segít, vagy betegenként évi 8 millió forintot ad. 

Tavaly még hozzávetőlegesen 2800 beteg kapott ilyen segítséget, 5,53 milliárd forint értékben. A mostani szigorítással két év alatt 5 milliárd forintos megtakarítással számolnak, magyarán súlyosan rászoruló betegektől vennék el ezt, s összesen körülbelül 500 millió forinttal segítenék a rendkívül drága, ám szükséges készítményeket.


Biró Marianna
a szerző cikkei

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink