hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Bogarat még nem eszünk, de...

Az étkezési célú rovarok egy rendelet szerint "új élelmiszernek" minősülnek az Európai Unióban, írja a Napi.hu.

Bogarat még nem eszünk, de eljöhet az ideje? címmel írásbeli kérdést nyújtott be Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője az agrárminiszternek. Ehhez kapcsolódóan megkérdezte Nagy István minisztert, hogy

  • kóstolt-e már rovaralapú/rovartartalmú élelmiszert?
  • A szarvasmarha, sertés és baromfihús fogyasztása során felléphet élelmiszer-biztonsági veszély (szivacsos agyvelőgyulladás, ASP, madárinfluenza)?
  • Mekkora erőforrás szükséges 1 kilogramm szarvasmarhahús előállításához?
  • Mekkora erőforrás szükséges 1 kilogramm étkezési rovar előállításához?

A tárcavezető a kérdésekre nem válaszolt, csak azt ismételte meg, amit a Magyar Nemzettel korábban is közölt az agrártárca, hogy kockázatosak az ilyen élelmiszerek. A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány számára kiemelten fontos az élelmiszerlánc-biztonság kérdése, elkötelezettek abban, hogy Magyarország fejlessze és megőrizze kedvező állategészségügyi státuszát.

Az étkezési célú rovarok a 2018 januárjától hatályos 2283/2015/EU rendelet szerinti "új élelmiszernek" minősülnek az Európai Unióban, így minden más új élelmiszerhez hasonlóan forgalomba hozatalukat szigorú élelmiszerbiztonsági értékelés előzi meg. A rovarok élelmiszercélú tenyésztésének és fogyasztásának előnyei mellett egyelőre ismeretlen kockázatú veszélyek is felmerülnek: szennyezettek lehetnek patogén mikrobákkal, toxikus anyagokkal, bizonyos részeik nem emészthetőek, és a fogyasztásuk következtében fellépő allergiás reakciók sem zárhatóak ki. Egy háznál tenyésztett, az adott földrajzi területen idegennek számító rovarfaj természetvédelmi kockázatot is jelenthet, írta válaszában a miniszter, aki szerint az elsődleges szempont az, hogy az új élelmiszer nem veszélyeztetheti az emberi egészséget.

A rovarok és azokból készült élelmiszerek az uniós "új élelmiszer" rendelet hatálya alá tartoznak, azokat csak engedélyeztetés után lehet forgalomba hozni az EU-ban. Ez azonban nem elegendő Magyarországon, ahhoz a magyar hatóságok engedélye is kell(ene), de ilyen élelmiszerek jelenleg nálunk nem forgalmazhatók, derül ki a Nébih oldalán közöltekből.

A teljes cikk

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink