hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Bízzuk a protokollt a betegre?

A refluxbetegség gyógyszerei

A protonpumpagátlók valószínűleg véglegesen elfoglalták a vezető helyet a gastrooesophagealis refluxbetegség (GORB) kezelésének eszközei között: hatásosabbak a H2-receptor-gátlóknál, a műtéti megoldásnál pedig jóval biztonságosabbak. Ám alkalmazásuk indikációiról, adagolásukról és a többi terápiás lehetőség helyéről még nincsen teljes egyetértés.

A refluxbetegség oki terápiája a gyomortartalom regurgitációját megszüntető műtét (nyitott vagy endoszkópos fundoplikáció). A beavatkozás az esetek 90 százalékában sikeres: a tünetek megszűnnek és a nyelőcső pH-ja normalizálódik. Az operáltak egyharmadánál azonban nemkívánatos hatásokkal, például korai teltségérzéssel kell számolnunk. Nem elhanyagolható a fundoplicatio 0,1–0,3 százalékos mortalitása sem. A műtét relatív kontraindikációi közé tartozik az idős kor, a nyelőcső-perisztaltika gyengesége (ilyenkor a műtét után dysphagia léphet fel) és az emésztőrendszer egyéb motoros zavarai.

Az életmódbeli változtatások terápiás hasznáról számos vélemény hangzik el. Egyes szakértők szerint a GORB kezelésének első lépése a dohányzás abbahagyása, az alkohol- és kávéfogyasztás csökkentése, a túlsúly leadása, valamint az ágy fejvégének megemelése. Mások szerint ezekkel az intézkedésekkel kevés beteget lehet tünetmentessé tenni. A véleménykülönbség hátterében az állhat, hogy az életmód-változtatás – bár döntő szerepet játszik a recidívák megelőzésében – nem teszi feleslegessé a gyógyszeres vagy műtéti kezelést.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Kern Dávid
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés