hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Biztonságos mióma embolizáció

Mérettől függetlenül, a tíz centiméternél nagyobb méhmiómák esetén is elvégezhető az embolizáció – írja a Semmelweis Hírek.

Már ötszáznál is több mióma embolizációt végeztek a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján – adja hírül a semmelweis.hu.

Dr. Bérczi Viktor, a klinika igazgatója elmondta: jó hatékonyságú, biztonságos beavatkozásról van szó, mellyel a betegek döntő többsége elégedett, ugyanakkor tapasztalatai szerint még mindig nem elég széles körben ismert ez a módszer.

A mióma embolizáció lényege, hogy mindkét méhartériában lelassítják a keringést úgy, hogy 500-700 mikrométeres szemcséket juttatnak egy katéter segítségével az artériákba. Ennek következtében a mióma vérellátottsága csökken, elhal a miómás szövet és összezsugorodik a jóindulatú daganatos elváltozás, a méhizomzatot ellátó kiserekben ugyanakkor megmarad a keringés. Az életminőséget zavaró panaszok 80-90 százalékban részlegesen vagy teljes mértékben csökkennek, megszűnnek. Átlagosan 50 százalékos térfogatcsökkenés érhető el.

A beavatkozást altatás nélkül végzik, és bár az első nap lehet fájdalom és kismedencei görcs, a műtéthez képest jóval kisebb megterhelést jelent a beteg számára az embolizáció, mely után a későbbiekben akár gyermeket is vállalhatnak az érintettek – hangsúlyozta dr. Bérczi Viktor. Az igazgató hozzátette: az embolizáció a miómák legalább 90 százalékánál végrehajtható, a darabszám és a méret sem kizáró ok.

A Radiológiai Klinika adatai szerint a 10 centiméternél nagyobb miómák esetén sem szignifikánsan nagyobb statisztikailag a késői fertőzés miatt szükségessé váló méheltávolítás, ami a beavatkozás egyik kockázata: 10 centiméter alatt 1-3 százalék, 10 centiméter fölött 4-5 százalék ennek a veszélye. Az ezzel kapcsolatos eredményeket egy vezető európai intervenciós radiológiai szaklapban (CardioVascular and Interventional Radiology) tették közzé. Jelenleg azt vizsgálják, hogy az előzetes MR vizsgálat alapján mennyire lehet előre jelezni az embolizáció hatásosságát – mondta el dr. Bérczi Viktor. A klinikán egyébként évente 60-90 ilyen beavatkozást végeznek, bár kapacitás többre is lenne.

Az első mióma embolizációt francia orvosok végezték 1995-ben, Magyarországon Pécsett és Budapesten, a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján végeznek nagyobb számban ilyen beavatkozást.

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés