hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Biztonságos egynapos ellátások

Több egynapos műtét lehetne, ha nemcsak kórházakban, hanem járóbeteg-ellátásban is elvégezhetnék ezeket. A Népszava összeállítása.

hirdetés

Ma jellemzően nőgyógyászati, plasztikai sebészeti, szürkehályog-, sérv- és urológiai operációkat végeznek úgy, hogy éjszakára már hazaengedik a beteget, de tavaly novemberben már egynapos csípőprotézis-műtét is volt a Pécsi Tudományegyetem traumatológiai és kézsebészeti klinikáján, a kör tehát bővíthető – írja összeállításában a Népszava.

Egyes vélemények szerint a klasszikus kórházak és járóbeteg rendelők azért ódzkodnak az egynapos ellátásoktól, mert önálló felszerelést és komoly szervezést igényelnek, de olyan hangokat is hallani, hogy az orvostársadalom ellenállásának valódi oka az egynapos beavatkozások alacsony hálapénz tarifája.

A Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke szerint a járóbeteg-rendelőkben végzett egynapos beavatkozások után nem több a szövődmény, mint a kórházi műtéteknél. Lehoczky Péter ismertette a szövetség összesítését, amelyet az egészségbiztosítóhoz megküldött adatok alapján készített arról: hány esetben lépett fel a beavatkozás után szövődmény a nem integrált, vagyis kórházaktól független intézményekben. Több mint 16 ezer ilyen műtétet vizsgáltak meg, mindössze 23 esetben lépett fel olyan szövődmény, ami miatt kórházba kellett vinni a beteget. Ezek közül nem sikerült elállítani a vérzést 8 páciensnél, 5 beteget újra kellett műteni, csak egészségügyi környezetben megtalálható úgynevezett nozokomiális fertőzés lépett fel egy alkalommal és ugyancsak egy beteg került intenzív osztályra, de ő sem a műtét közvetlen hatására, hanem szívprobléma miatt.

Az adatok alapján a független járóbeteg-rendelőket tömörítő szövetség úgy véli, teljesen biztonságos a náluk végzett egynapos ellátás. Ezért javasolják az egészségügy vezetésének, az integrált intézmények járóbeteg részlegeinek is adjanak nagyobb önállóságot ilyen gyors beavatkozások elvégzésére és ahol lehetséges, segítsék a megfelelő körülmények kialakítását.

(forrás: Népszava)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink